Ovulacia bez menstruacie

Kristína    06.10.2020, 09:21

Dobrý deň, mám 19m dcérku, ktorú dojčím cez deň tak 5-6x a v noci tak 2-3x. Doteraz som ešte nedostala menštruáciu. Radi by sme s manželom mali druhé dieťa avšak vyzerá, že nemám ovuláciu? Dá sa ovulovať bez menštruácie? Alebo je to tým podmienené? Na gynekológii mi bolo povedané, že mám prestať dojčiť, že potom dostanem menštruáciu a príde aj ovulácia. Videla som u vás článok ale tam ste riešili, že pani mala menštruáciu a len nebolo iste, ci má ovuláciu. U mňa je otázka, či môžem ovulovať bez menštruácie? Mesiac som si robila ovulačné testy ale boli negatívne. Je pravda, že som jeden deň vynechala tak jedine, že by to bol zrovna on. Veľmi ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Kristina

Milá Kristína,

menštruácia je vždy výsledkom ovulácie (alebo ovulačného javu). To znamená, že bez ovulácie nie je menštruácia a v prípade, že nemáte menštruáciu, je pomerne pochopiteľné, že by ste nemali zachytiť pozitivitu na ovulačných testoch. Riešením vašej situácie nie je odstavenie. Nepomôže to návratu cyklu a pre vaše dieťatko je veľmi dôležité, že ho dojčíte:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

Dojčenie na určitú dobu po narodení bábätka potláča plodnosť matky a tento stav typicky trvá priemerne 14 – 17 mesiacov (ale rozpätie nadol aj nahor môže byť pomerne široké). Toto je normálny a v podstate očakávaný stav, ktorý chráni bábätko a aj matku pred ďalším tehotenstvom v čase, kedy naň obaja nie sú ešte pripravení. To, že dojčíte bábätko v 19. mesiacoch, je normálne a dôležité pre jeho správny vývoj a je správne, že ho dojčíte podľa jeho potrieb. Štatisticky je vysoko pravdepodobné, že už čoskoro sa toto zmení a obnoví sa menštruácia a aj vaša plodnosť. Ak by ste sledovali svoje znaky plodnosti, najmä vylučovanie hlienu z krčka maternice, vysoko pravdepodobne budete v týždňoch predchádzajúcich prvému krvácaniu po pôrode pozorovať čoraz viac hlienu s plodnými znakmi a je možné, že náznaky toho, že toto obdobie sa blíži, by ste videli už aj teraz.

Rovnako je normálne, ak sa dieťa vo veku vášho dieťaťa dojčí cez deň aj v noci podľa jeho potrieb.  Vaše bábätko je ešte stále veľmi maličké a dojčenie veľmi potrebuje, hoci vaše okolie na to nie je zvyknuté a samozrejme, nie  je jednoduché ustáť narážky okolia. V skutočnosti sa deti v tomto veku častokrát dojčia častejšie, než keď boli novorodenci. Je normálne, že dieťa v tomto veku nedokáže prespať celú noc. A je normálne, že mu poskytujete rodičovskú starostlivosť aj v noci – toto je jedna z investícií do jeho zdravia a pocitu bezpečia v noci.

Vaše telo potláča plodnosť vtedy, ak je starostlivosť o vaše dieťatko ešte stále taká náročná, že nie je vhodný čas na nové tehotenstvo. Toto je správna reakcia vášho tela. Dôvodom nie je len dojčenie ako také. Na plodnosť hormonálne dojčenie môže vplývať jedine hormónom prolaktínom. A z hľadiska hladín prolaktínu matka, ktorá po roku dojčí, je na tom hormonálne približne rovnako, ako matka, ktorá nedojčí. Častokrát sa matky vo vašej situácii dozvedia, že by mali znížiť počet dojčení alebo úplne odstaviť, aby sa plodnosť vrátila. Odstavenie nespôsobí, že starostlivosť o dieťatko bude jednoduchšia. Odstavenie ani zníženie počtu dojčení nijako nepomôže tomu, aby sa vaša plodnosť vrátila rýchlejšie. Ak žena nemala problém s otehotnením pred prvým tehotenstvom, nie je dôvod predpokladať, že teraz bude ťažké otehotnieť a štatisticky by ste už čoskoro mali očakávať návrat menštruačných cyklov a plodnosti.

Ak máte podozrenie, že môžu nastať problémy s plodnosťou, napríklad preto, že už pred prvým tehotenstvom nebolo pre vás jednoduché otehotnieť alebo udržať tehotenstvo, potom riešením nie je odstaviť dieťatko, ktoré je vo veku, keď dojčenie ešte významne potrebuje (http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/), ale začať už teraz sledovať svoje znaky plodnosti na zistenie rôznych biomarkerov, ktoré môžu poukazovať na možné príčiny zníženej plodnosti, aby ste ich čo najskôr mohli začať riešiť v súlade s vaším telom a prirodzeným cyklom (viac sa dozviete www.plodar.sk)



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ovulacia bez menstruacie