Kávovinový cereálny nápoj a dojčenie

Peter    14.10.2020, 10:14

Dobrý deň, manželka dojčí nášho 4 mesačného syna, a už od tehotenstva namiesto kávy pije instatný kavovinový nápoj. Nahodne som sa dozvedel, že pri pražení obilninových zrn (jačmeň, čakanka) vznika toxický akrylamid. Je aj v jedle a v standardnej káve ale nie v takých obrovskych množstvach ako v kavovinových nahradach. Nasiel som aj jednu malu štúdiu, na zaklade ktorej sa konstatuje, že akrylamid sa dostava aj do materského mlieka. (Karger Publishers, 2002) Stretli ste sa už niekde s touto informáciou? Je pitie týchto instantných kávovinových nápojov, pre dojčiace ženy nevhodné ? Vopred za odpoveď ďakujem.

Milý Peter,

z hľadiska dojčenia nepredstavuje pitie kávovinových nápojov žiaden problém. Rovnako by vaša manželka mohla bez obáv piť aj samotnú kávu. Štúdia, ktorú uvádzate, neposkytuje dostatok dôkazov a samotná štúdia hovorí, že ide o odporúčanie na základe opatrnosti, inými slovami, to, že je nejaká látka detekovateľné v materskom mlieku neznamená, že je tam v množstve, ktoré je nejakým spôsobom významné alebo by o ňom v praktickej rovine malo zmysel uvažovať. Navyše ďalšie štúdie v nasledujúcich rokoch neodporúčajú robiť žiadne zmeny, ženy môžu dojčiť, ak pijú nápoje či konzumujú jedlá, ktoré môžu obsahovať akrylamid. Pri opatrnom prístupe je tiež dôležité zvážiť aj to, že opatrným prístupom, v ktorom sa preventívne dojčiacim matkám zakazuje všetko, čo patrí k normálnemu životu, predstavuje riziko v podobe predčasného odstavenia bábätka so všetkými rizikami pre zdravie dieťaťa a matky. Neopodstatnené zákazy totiž spôsobujú, že ženy nakoniec nedojčia tak dlho, ako plánovali. Kávovinové nápoje sa v našej spoločnosti bežne konzumujú, často ich pijú samotné deti a ženy ich často pijú už v tehotenstve, kedy by mal akrylamid potenciálne omnoho väčší vplyv na bábätko, ktorého orgány sa v tom čase navyše vyvíjajú. V období dojčenia na to, aby sa nejaké toxíny či iné látky nachádzali v materskom mlieku, musia sa v prvom rade nachádzať v krvi matky a na to, aby sa nachádzali v materskom mlieku vo významných koncentráciách, museli by v prvom rade byť  v matkinej krvi v takých množstvách, ktoré by predstavovali v prvom rade problém pre matku samotnú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kávovinový cereálny nápoj a dojčenie