Prilis caste dojcenie

Julia    16.10.2020, 13:00

Dobrý deň, moja 4 mesačná dcéra je výlučne dojčená. Narodila sa 5kg. Laktačná poradkyňa mi pomohla rozbehnúť dojčenie a všetko bolo ok. Režim sa nám stále menil, ale v noci už pekne spinkala 5-8 hodin. Posledný týždeň vyzerá že začína loziť. No začala aj v noci jesť každú hodinu, dve. Som z toho opäť vyčerpaná ako na začiatku a nabádajú ma doma aby som začala dokrmovať alebo dala sunár keď už má 8kg. Neviem čo mám robiť. Môže to byť len prechodné či už je len moje mlieko nestačí? ďakujem veľmi pekne

Milá Júlia,

je pochopiteľné, že sa cítite unavená a vyčerpaná. V tejto situácii pomáha pochopiť, čo sa deje a získať užitočné tipy, ako situáciu zjednodušiť a získať potrebnú podporu a povzbudenie. Preto vám odporúčame prečítať si tento náš podrobný článok, ktorý prináša mnohé vysvetlenia, napríklad toho, prečo získanie motorických zručností bábätka typicky spôsobuje častejšie nočné precitanie a tiež užitočné tipy pre vás:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Samotný fakt, že má bábätko 8 kg nie je dôvodom na použitie umelého mlieka. Umelé mlieko nijako nerieši situáciu s nočným precitaním bábätka a často sa nesprávne odporúča jednoducho pre to, že súčasná generácia starých mám má skúsenosti s nedojčenými deťmi a s kŕmením umelým mliekom. V prípade, že by častejšie nočné zobúdzanie bábätka súviselo s nedostatočným príjmom materského mlieka, opatrením pre zlepšenie dojčenia nie je umelé mlieko a fľaša. Tieto odporúčania vám okolie dáva preto, že nemá skúsenosti s dojčením, že nevie, že dojčenie je možné zlepšiť. Ak by skutočne vaše bábätko nezískavalo z prsníka dostatok mlieka, toto je možné zmeniť. Odporúčame vám preto pre znova sa stretnúť s vašou laktačnou poradkyňou, ktorá vás naučí vyhodnotiť pitie bábätka a ako posúdiť výdatnosť dojčenia. Ak by skutočne táto situácia súvisela s dojčením, spoločne s laktačnou poradkyňou prejdete tipy, ako dojčenie zlepšiť. Umelé mlieko by 4 mesačné bábätko nemalo dostávať ani v prípade, že by už vôbec nebolo dojčené, ako varuje Svetová zdravotnícka organizácia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prilis caste dojcenie