Mám dosť mlieka ale slabšie/menej papá

Zuzana    19.10.2020, 11:36

Dobrý deň prajem, môj 5,5mesačný syn je plne kojený ale už asi mesiac na prsníku začal vymýšľať. Posledný týždeň ho kojím z oboch prsníkov, predtým vždy iba z 1. Pekne sa prisaje, papá, prehlta, po istej chvíli sa odtiahne, akoby mu stačilo. Pekne priberal. Pribral na 8kg 2 týždne dozadu Lenže za posledné 2 týždne schudol 400g, posledných par dni si drží rovnakú váhu a nepribral ešte. Preto som aj začala dávať z oboch prsníkov. Ale aj tak sa po čase odťahuje akoby mu stačilo. Cez deň sa koji každé 2-3h v noci každé 2h, niekedy každú 1h. Skúšala som všetky možné polohy na kojenie, aj v nosiči, aj v sprche spoločne s malým.. Beriem aj senovku+benedikt, pijem laktacne čaje. Naozaj nerozumiem kde už môže byť problém? Lekárka ma samozrejme povzbudzovala už do prikrmov ale chcela som kojiť plnohodnotne co najdlhšie. Čo robiť?

Milá Zuzana,

v tejto situácii je možné urobiť veľa pre to, aby bábätko začalo získavať na prsníku dostatok mlieka a začalo priberať. V tejto situácii je dôležité, aby ste sa stretli s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne konkrétne rady, psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie. Pokračujte  v tom, že bábätku budete ponúkať oba prsníky, dojčenie z jedného prsníka má potenciál znížiť tvorbu mlieka. Prejdite spoločne s laktačnou poradkyňou ďalšie možné príčiny zníženia tvorby mlieka. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.
 

Vyhodnoťte spoločne s laktačnou poradkyňou pri pozorovaní dojčenia, aký je momentálne príjem mlieka zo strany bábätka. Vzhľadom na to, že bábätko chudne, je možné, že momentálne bude potrebné zvýšiť jeho kalorický príjem jedlom. Keďže má bábätko už viac ako 4. mesiace – v medzičase, kým sa zvýši tvorba mlieka  – je najlepším riešením podávanie jedla; toho, čo dieťatku chutí. Umelé mlieko v tejto situácii už nie je potrebné. V tomto veku je omnoho vhodnejšie zaviesť kalorické jedlo (čerstvé jedlo), ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Podávanie jedla je oveľa vhodnejšie ako podávanie umelého mlieka z viacerých dôvodov:
a) jedlo sa dá podávať lyžičkou alebo prstom matky a nie je potrebné použitie fľašky
b) čerstvé jedlo v tomto veku je vhodnejšie ako sušené umelé mlieko, pretože obsahuje čerstvé suroviny ako aj vitamíny a minerály 
c) dôvodom podávania príkrmov je tiež to, aby sa zvýšil kalorický príjem dieťatka, čo mu môže pomôcť v tom, aby bolo ochotné sa prisávať a piť z prsníka

Navyše podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže postupne ešte viac zhoršovať dojčenie, čo je o dôvod naviac, aby ste prešli z dokrmovania fľašou na prikrmovanie kalorickým jedlom. Základné princípy takéhoto prikrmovania sú:
- nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mám dosť mlieka ale slabšie/menej papá