Cumlík,palec,ďasná

Lucka    24.01.2013, 22:00

Dobrý deň, počula som, že cmúľanie palca aj u 3.mesačného dojčaťa spôsobuje deformáciu ďasien. Pri dojčení sa neodporúča používať cumlík - ja ho nepoužívam, ale moja dcérka si s radosťou cumle palček, vidím ako ju to upokojuje. Máte o tejto téme informácie, či cmúľanie palca naozaj deformuje ďasná? Cumlíku sa chcem vyhnúť, ale rovnako aj deformácii ďasien. ďakujem za odpoveď, Lucia

Milá Lucka,

ani cumlík, ani palec nie sú ideálne z hľadiska rozvoja čeľuste a správneho vývoja ústnej dutiny. Správny rozvoj čeľuste, podnebia a správny vývoj ústnej dutiny zabezpečuje dojčenie.
Navyše, to, že si dieťa saje pätičku alebo prsty nie je dôvod na dávanie cumlíka. Ak toto robí, treba urobiť nasledovné:
1) zistiť, či sa bábätko dostatočne dojčí (pretože niektoré bábätká toto robia, ked sa z rozličných príčin zníži tok mlieka v dôsledku zníženej tvorby mlieka). Satie pästičky/prstov môže byť prvou známkou toho, že to tak je.
2) niektoré bábätká občas oblizujú niektoré prsty alebo pästičku ako súčasť normálneho správania bez toho, aby ich sali "zo zlozvyku" a v takom prípade s tým pomerne rýchlo prestanú.
3) niekedy si bábätká sajú prsty alebo pästičku ako náhradu za to, že nemajú byť možnosť byť dostatočne dlho na prsníku. V takom prípade je dobré bábätku ponúknuť prsníku a zabrániť tak satiu pästičky/prstov. Môžete bábätko nosiť v nejakom nosiči a ak bude potrebovať sať, ponúknite mu prsník.

Pozrite si aj tieto odpovede na podobné otázky:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=184

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=102

 






 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Cumlík,palec,ďasná