Časté kojeni

Marie    19.10.2020, 14:33

Dobrý den, Mám 11mesicni dceru, která je stále kojena. Bohužel mi začalo být kojení spíš přítěží, než potěšením. Dcera zhruba v osmém měsíci měla období, kdy se zřejmě začala sama postupně odstavovat, tedy jen přes den. Kojení jsem spíš nutila já, dcera potřebu kojení přes den neměla vůbec, jen si cucla a hned utíkala. Nedávno byla nemocná a situace se zásadně změnila, přes den nejí skoro vůbec a neustále se po mě sápe . Zuby to určitě není. V zásadě by mi to nevadilo, ale nevim zda ji v jejím věku dokážu nutričně nahradit stravu, navíc když jsme ve společnosti je mi to nepříjemné. Je schopna se nakojit během hodiny klidně 10krat. Vím, že to nedělá vždy z hladu, jen se chce uklidnit a vědět i že jsem na blízku. Vecer uspavam klasicky kojením, poslední dobou se neustále začala budit i ze spaní. Dříve se budila jen v noci. Teď se budi ihned po uspání a více méně každou hodinu. Samozřejmě jsem nevyspala já i dcera.. asi jen potřebují uklidnit, že je to jen nějaká fáze ..a nebo pokud máte nějakou radu, budu vdecna. Dekuji

Milá Marie,

v tejto situácii existujú rôzne vysvetlenia, prečo sa môže takto bábätko správať, tipy, ako situáciu zjednodušiť a je možné, že aj kroky, ktoré by mohli pomôcť situáciu zlepšiť. Vzhľadom na to, čo píšete, je možné, že by v tejto situácii pomohlo aj zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Zvýšenie toku mlieka pri dojčení niekedy dokáže zlepšiť aj nočné precitanie a aj správanie bábätka počas dňa. Na druhej strane tento vek je typický tým, že sa deti môžu budiť častejšie v noci a môžu sa chcieť dojčiť často počas dňa. Na podobné otázky sa nás pýta veľa žien a aj preto máme k téme nočného dojčenia vypracovaný celý podrobný článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Pre lepší pocit pri dojčení v spoločnosti mnohým ženám pomáha dojčiť dieťatko v nosiči alebo šatke, či použiť oblečenie, v ktorom je možné odhaliť len potrebnú časť prsníka a prakticky nie je nič iné vidieť. Dojčenie je normálna súčasť starostlivosti o dieťa a ľudia naň nie sú zvyknutí len preto, že dojčenie ako také sa z našej spoločnosti vytratilo. Bábätká sa však potrebujú dojčiť doma, aj mimo domu. WHO zdôrazňuje, že dojčenie všade tam, kde to bábätko potrebuje a podpora dojčenia mimo domu sú kľúčové pre zvýšenie počtu dojčených detí. A v roku bábätko stále dojčenie významne potrebuje:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté kojeni