14 mesačné dieťa náhle odmieta dojčenie

Katarína    19.10.2020, 19:41

Dobrý deň, moja 14 mesačná dcera zacala zo dna na den odmietat dojcenie, trva to uz 6 dni. Niekedy si este prsnik vypyta, ale stale menej, vzdy ho ovonia a odmietne alebo ma uhryzne. Doteraz bola kojena na poziadanie, relativne casto pocas dna. Na nocny spanok a aj pri prebudeniach pocas noci sme zaspavali na prsniku. Momentalne chce (alebo skor toleruje) prsnik len v noci pri prebudeni, pokial sa ale preberie uplne, vtedy ho odmieta. Menstruaciu stale nemam, tehotensky test bol negativny. Nezmenila som stravovanie. Cca dva tyzdne som uzivala Inofolic, ten som vysadila par dni predtym ako dcera zacala odmietat prsnik. Dcere sa aktualne prerezavaju spodne zubky dvojky. Neviem o ziadnej inej zmene. Akurat je zvlastne ze sa toto "samoodstavenie" zacalo pocas navstevy svokry, ktora je uz dlho zasadne proti dojceniu mojej dcery.

zabudla som napisat otazku - co moze byt dovodom tohto "samoodstavenia"? viem ho nejako zvratit? Dakujem pekne

Milá Katarína,

takéto situácie sa niekedy stanú bez zjavnej príčiny a bez ohľadu na to, čo bolo možnou príčinou, riešenie teraz spočíva vo zvýšení a udržaní tvorby mlieka a vytváraní prostredia, v ktorom by sa bábätko mohlo znova prisať. Túto situáciu nespôsobuje užívanie inofolicu.

Nejde o prirodzené odstavenie a koniec dojčenia. To nastáva omnoho neskôr, sa okrem iného líši aj tým, že dieťatko väčšinou nie je úplne spokojné s tým, že sa nedojčí - cez deň sa môže dieťatko správať relatívne pohodovo, ale v kritických okamihoch (zaspávanie, bolesť pri spadnutí, únava, atď.) môže byť oveľa nespokojnejšie, pretože by dojčenie potrebovalo, ale zároveň ho odmieta.

Odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže a vysvetlí postupy, ktoré vám môžu pomôcť a najmä vám ponúkne psychickú podporu a pomoc, pretože táto situácia pre vás musí byť náročná aj psychicky:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spolu s poradkyňou prejdete možné príčiny poklesu tvorby mlieka, napr. používanie fľaše, cumlíka, hormonálnej antikoncepcie a iné možné príčiny:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Hoci je možné, že z týchto príčin žiadna nebude sedieť na vašu situáciu, má zmysel tieto možné príčiny s laktačnou poradkyňou prejsť. V prípade, že by ste spoločne s laktačnou poradkyňou odhalili nejakú možnú príčinu, pochopiteľne má zmysel pokúsiť sa ju odstrániť.

Poradkyňa pri dojčení vám okrem toho pomôže, ako účinne zvýšiť tvorbu mlieka a odporučí vám aj iné účinné postupy pre riešenie situácie odmietania prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Do času, kým sa situácia zlepší, je samozrejmé potrebné dieťa kŕmiť mimo prsníka – ponúkajte mu jedlo. Ak sa dieťatko úplne odmieta prisať, je dôležité, aby ste si udržiavali vašu tvorbu mlieka, preto si začnite odstrekovať alebo odsávať mlieko, ktoré môžete primiešavať do jedla alebo ho podávať dieťatku pohárikom alebo hrnčekom (nepoužívajte fľašu, môže celú situáciu ešte viac zhoršiť).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 14 mesačné dieťa náhle odmieta dojčenie