Koniec dojcenia

Lucia    19.10.2020, 19:48

Dobrý deň, mám 14 mesačnú dcérku, a momentálne som znova otehotnela (7tt). Už zopár týždňov však pociťujem zmeny v dojčení dcérky - bradavky mi zjemneli, dcérka skoro vôbec (alebo úplne vôbec) nič neprehlta, mám pocit že iba cumle bradavky, a je to bolestivé, keďže ich mám ozaj jemne (a dcérka má zúbky). Dojčím ju cez deň už iba pred spánkom, aj večer, potom v noci 1x, dcérka si častejšie dojčenie nevyžaduje už niekolko mesiacov. Je možné, že už mlieko v prsníkoch nemám? Necítim ani že by boli naliate.... ďakujem

Milá Lucia,

tehotenské hormóny významne znižujú tvorbu mlieka. Pre mnohé deti toto zníženie tvorby mlieka nepredstavuje väčší problém, pretože sa dojčia už bez ohľadu na množstvo mlieka a dojčenie je naďalej veľmi dôležité z rôznych dôvodov, nehovoriac o tom, že určité množstvo mlieka bábätko naďalej získava a toto mlieko je tekutým zlatom. Bradavky v tehotenstve sú citlivé aj pri prvom tehotenstve, keď žena ešte nedojčí. V ďalších tehotenstvách môžu ženy pri dojčení pociťovať bolesť a môžu mať po dojčení vazospazmus (bradavka zbelie, odkrví sa a potom opäť zružovie). Časť tejto bolesti je spojená so znížením tvorby mlieka v tehotenstve. Niekedy sa to zdá, ako keby bolesť spôsobovali zúbky bábätka, ale toto súvisí s tým, že tkanovi bradaviek je citlivejšie a plytkým prisatím bábätka, ktoré na prsníku veľa nepije, sa môže tkanivo bradaviek aj naozaj poškodzovať a byť bolestivejšie. Dobrá správa je, že s tým, ako začne tvorba mlieka od približne 16. týždňa tehotenstva stúpať, bude sa aj bolestivosť znižovať.

Ak máte bolestivé bradavky, je možné čiastočne túto bolesť zlepšiť, ak:

  1. Si budete dávať pozor na prisatie a polohu, v ktorej sa vaše dieťatko dojčí. Prisuňte telo dieťatka k svojmu telu. Zaistite, aby brada bábätka bola zaborená do prsníka a nos sa prsníka nedotýkal. Staršie deti nemusia tolerovať zmeny polohy, skúste urobiť aspoň drobné úpravy. Toto sa týka aj dojčenia v noci.
  2. Si budete všímať, či sa bolesť objavuje aj po dojčení – napríklad pálivá či pulzujúca bolesť po dojčení alebo medzi dojčeniami môže byť prejavom vazospamu. V takom prípade je možné na bradavke sledovať zmenu farby pokožky z ružovej na bielu a potom naspäť. Udržiavajte prsníky v teple, čo najviac sa chráňte pred zmenami teploty v oblasti prsníkov.
  3. Môže pomôcť, keď budete užívať B-komplex v kombinácii s vitamínom B6.
  4. Pred dojčením aj po dojčení môžete na bradavku aplikovať malé množstvo olivového oleja.
  5. Pektorálna masáž. Laktačná poradkyňa MAMILY vám ukáže, ako môžete využívať na zlepšenie bolestivosti pektorálnu masáž na masírovanie svalov okolo prsníkov tesne pred dojčením aj po dojčení.
  6. Strečingové cvičenia môžu taktiež pomôcť. Tieto cvičenia sa týkajú chrbtových svalov a svalov šije. Môžete napríklad naťahovať ruky nad hlavou aj do boku.

V tejto situácii môžu byť pre vás zaujímavé aj tieto informácie:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/tandemove/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Koniec dojcenia