Dojcenie a prebalovanie

Ivet    02.11.2020, 14:53

Dobry den, prosim vas moja otazka suvisi s dojcenim a naslednym prebalovanim. Mam 3 tyzdnoveho syna a vobec sa mi nedari najst si v tomto nejaky system. Pred dojcenim neprebalujem, lebo sa vacsinou pokaka az po. Ide ale o to, ze kakava aj tak pol hod po kojeni. Teda ho nakojim, zaspi a cca po pol hodine prebalujem, ale preberie sa mi. Viem, ze by sa nemal budit, ale tesne pp dokceni nas velakrat ocikal aj okakal pri prebalovani. Dnes v noci sa mi stalo, ze som cakala tristvrte hodiny, prebalila, mal prdnute, ukozila a maly sa pokakal. Uz si naozaj neviem rady. Mam ho nechavat tak, az kym nezacne plakat? Zas sa bojim aby sa neodparil. Dakujem za pomoc.

Milá Ivet,

otázka, kedy prebaľovať bábätko, nemá jednoznačné a jednoduché riešenie. Najmä v prvých týždňoch po pôrode túto otázku rieši mnoho žien – dobrá správa je, že čoskoro väčšina matiek nájde spôsob, ako riešiť túto otázku tak, aby to vyhovovalo im, aj bábätkám, pretože sa to zjednoduší tým, že bábätko bude dlhšiu dobu hore a počas tejto doby ho budete neskôr lepšie stíhať prebaľovať.

Táto téma nemá jednoduchú odpoveď preto, že používanie plienok je z evolučného hľadiska pomerne nová vec a v minulosti matky reagovali na signály bábätka o potrebe cikať a kakať a nepotrebovali tak riešiť dilemu, ktorú spomínate aj vy – pred dojčením sa bábätko  väčšinou neoplatí prebaľovať – po dojčení zase chce spinkať a prebaľovanie ho zobudí. Navyše – väčšina bábätiek kaká práve počas dojčenia, pretože príjem mlieka spúšťa gastrokolický reflex pre vylučovanie.

Skúste bábätko dojčiť hneď po prebudení zo spánku, aby neplakalo pri prebaľovaní preto, že je už hladné. A tiež nie je vhodné budiť ho na prebaľovanie po tom, čo na prsníku pri dojčení zaspalo.

Väčšina matiek túto situáciu rieši prebaľovaním počas dojčenia – napr. keď bábätko pustí jeden prsník, pred ponúknutím druhého ho matka prebalí. Napapané bábätká často grckajú počas manipulácie, ale toto sa dá dočasne zmierniť správnou manipuláciou – napríklad nedvíhať bábätku zadoček dohora pri podkladaním plienky, ale ho pregúliť na bok a potom ho znova vrátiť na chrbátik. Okrem toho grckanie ako také bábätku neškodí, práve naopak, môže byť pre jeho zdravie prospešné.

Ak sa bábätko pokaká počas spánku, keďže spánky malých bábätiek bývajú veľmi krátke, odporúčame vám nebudiť bábätko kvôli prebaľovaniu. Buďte s ním počas jeho spánku a keď sa začne mrviť a precitať, môžete ho rozbaliť, podržať nad umývadlom alebo vedierkom a nechať ho vykakať sa. Po zabalení do čistej plienky ho môžete znova nadojčiť a uspať.

Je skupina matiek, ktoré nepoužívajú plienky – možno by tento spôsob starostlivosti o bábätko bol pre vás v tejto situácii jednoduchší. Prečítajte si viac o bezplienkovej komunikačnej metóde a navštívte podpornú skupinu dojčenia, v ktorej nájdete ženy, ktoré túto metódu využívajú:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a prebalovanie