Darovanie krvi pocas dojcenia

Petra Hlinicanova    24.01.2013, 21:47

Dobry den, mam 15mesacnu dcerku, ktoru popri inej strave dojcim na poziadanie. Moja otazka znie, ci mozem ist pocas dojcenia (chystam sa dojcit aspon 18mesiacov) darovat krv. Dakujem za odpoved.

Milá Petra,

dojčiaca žena môže darovať krv.

Odporúčania sú:

a) ak spĺňa štandardné podmienky pre darovanie

b) ak je aspoň 6 týždňov po pôrode a dojčenie je dobre ustanovené (nemá problémy s malým priberaním bábätka/nedostatočnou tvorbou mlieka)

Potom už je na zvážení každej maminky, ako sa rozhodne, či chce alebo nechce darovať krv. Pritom môže zvážiť ešte niekoľko vecí:

a) otázku všeobecnej únavy po darovaní krvi (ale toto je individuálne)

b) zvážiť, či na prvé jeden - dva dni po darovaní nebudete potrebovať pomoc niekoho pri zdvíhaní bábätka (z hľadiska tvorby modrín). Toto sa netýka špecificky dojčenia a použitie šatky/babyvaku na nosenie bábätka môže pomôcť.

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Darovanie krvi pocas dojcenia