Odmietanie kojenia

Silvia    05.11.2020, 16:55

Dobrý deň, Moja dcérka má 10 mesiacov.od cca 4 mesiaca mám nedostatok mlieka a preto som skúšala všetko možné aby som ju aspoň koľko toľko nakojila. Skúsila som cievku, ale bohužiaľ som si až po čase uvedomila že nemam správnu namiesto CN-01 som najprv dávala CV-01. Teraz mi cez CN-01 cievku nwchce piť. Dokrmujem ju svojim odstriekanim mlieckom ale aj umelým. Chcela som najmä zvýšiť tok mlieka avšak sa mi nedarí. Pila som aj čaje na podporu tvorby mlieka, homeopatiká, senovku a benedikt ale už dávnejšie a bojim sa že by som ho zbytočne skúsila znova užívať. Uz som skúšala aj rozne polohy na kojenie (v ľahu, po sediačky,..) ale malá si potiahne tak 4-5 x a začne vymýšľať. Viete mi poradiť nejaké polohy pri kojeni? Malá papá všetko aj príkrmy, ale pokial máme ísť papať z prsníka a cez cievku tak sa hneď jeduje. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď. Budem Vám vďačná za každý názor a radu.

Milá Silvia,

v situácii, ktorú popisujete, vám odporúčame skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože postupy, ktoré popisujete, je možné rôznym spôsobom zefektívniť a v osobnom kontakte by ste vyhodnotili, ako sa správa a reaguje vaše konkrétne bábätka v tejto oblasti. Laktačná poradkyňa by vám mohla pomôcť v týchto oblastiach:

- ukázala by vám, ako rozpoznať správne prisatie bábätka a ako ho dosiahnuť v polohách, ktoré vaše bábätko toleruje

Aj pri väčšom bábätku je možné urobiť kroky pre to, aby jeho prisatie k prsníku bolo správne – asymetrické a hlboké a získavalo tak viac mlieka pri dojčení. Prisatie a pitie bábätka ovplyvňujú tiež uzdičky bábätka a tieto by ste spoločne s laktačnou poradkyňou skontrolovali.

- prešli by ste spoločne tipy na to, ako bábätku pomôcť prisať sa v situáciách, kedy nebude reagovať tak veľmi na tok mlieka, najmä pri prisávaní bábätka pri precitaní, či zaspávaní, nosení, hojdaní. Prečítajte si viac v tomto odkaze:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

- dôležitou súčasťou zlepšovania tejto situácie je zvyšovanie tvorby mlieka

Niekedy sa bylinky používajú s tým, že sa súčasne nerobia kroky pre zlepšenie situácie efektívne a potom sa zdá, že bylinky neúčinkujú. V situácii, ktorú popisujete, je veľmi dôležité zvyšovať  tvorbu mlieka.

Je tiež dôležité prejsť s laktačnou poradkyňou zoznam všetkých možných príčin, ktoré by mohli znižovať tvorbu mlieka napríklad užívanie niektorých liekov, či používanie cumlíka, fľaše a iné faktory.

- pri kŕmení bábätka je kľúčové zamerať sa na kalorické jedlá

Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny a je dôležité, aby nešlo o jednozložkové potraviny. Príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule

- spoločne s laktačnou poradkyňou by ste mali vyhodnotiť, ako prebieha momentálne dojčenie bábätka

Ak sa bábätko prisáva len s ťažkosťou, občas a na krátku dobu, okrem vyššie vymenovaných krokov môžete zvážiť, či ho nedokážete na prsníku udržať so správne zavedenou cievkou CN01 a prípadne, ak by to nefungovalo, aj s cievkou CV01. Túto cievku neodporúčame pre jej veľký priemer a pre veľký tok mlieka, ktorý poskytuje. Ak si však bábätko na túto cievku zvyklo a pri jej použití by ostalo na prsníku prisaté a dojčilo by sa, toto má zmysel udržať a cievku odstraňovať postupne ďalšími opatreniami v budúcnosti. V tejto situácii je kľúčové ostať v kontakte s laktačnou poradkyňou, aby ste získavali na mieru šité odporúčania podľa toho, ako sa ďalej bude situácia vyvíjať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie kojenia