Zle zaspavanie

Kristína    14.11.2020, 11:47

Dobry den, dcera 7 mesiacov, dojcim na poziadanie, presla si uz snad vsetkymi sposobmi zaspavania (okrem samostatneho a zaspavania v postielke, to jej nikdy neslo). Pred nedavnom uz konecne zacala zaspavat aj pri dojceni, z coho som sa velmi tesila. Ak nezaspala aj hned a neskor sa z unavy rozplakala, tak som ju znova nakojila a nakoniec zaspala. No teraz uz to vobec nefunguje. Nezaspi pri dojceni, ani ju tym uz po case neuspim. Trva strasne dlho kym ju s manzelom uspime (on na rukach, ja v nosici)...dcera je unavena, ale vzdy ked uz zatvara oci tak zacne plakat, znova ich otvara a vyzera to, ako keby sa branila zaspat, pritom je uz unavena. Skusali sme snad uz vsetko, menit cas, pravidelnost casu, sposoby uspavania...najradsej by som bola, aby zaspavala pri dojceni, ale neviem ako na to. V noci to funguje. Dakujem pekne.

Milá Kristína,

toto je možné zlepšiť a uľahčiť si zaspávanie. V tejto situácii vám môže pomôcť stretnúť sa s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a spoločne vyhodnotiť, čo presne sa deje a ktoré kroky by sa dali urobiť. Jedným z úvodných krokov je zhodnotiť príjem mlieka bábätka, aby sa mu dobre zaspávalo pri pití na prsníku. 

Je možné, že by vám pomohli úpravy v spánku bábätka cez deň tak, aby navečer bábätko nebolo pri uspávaní príliš unavené a aby ste vystihli ten okamih, keď je na spánok pripravené. Denný spánok je pre večerné uspávanie a nočný spánok pomerne určujúci. V tomto veku bábätka sa zvykne meniť počet denných spánkov a je možné, že ťažšie zaspávanie večer súvisí aj s touto zmenou. 

Bolo by dobré, keby ste sa v kontakte s laktačnou poradkyňou naučili, ako vystihnúť ten ideálny čas na uspatie bábätka cez deň, ako nastaviť dĺžku jednotlivých denných spánkov, ako si v podvečer začať všímať znaky únavy bábätka a reagovať na ne dostatočne skoro tak, aby bábätko malo príležitosť zaspať vtedy, keď je na to pripravené a keď teda aj uspávanie bude jednoduchšie.

Bábätkám na uspávanie pomáha vytvorenie vhodných podmienok a okolností. Pri niektorých bábätkách je uspávanie proces, ktorý je náročnejší než pri iných bábätkách. Niekedy pomáha kombinovať rôzne spôsoby, ktoré pomáhajú, aby sa bábätko utíšilo. Pri mnohých bábätkách je potrebné podnety, ktoré bábätko uspávali, udržať, až kým skutočne nespí. Napríklad niektoré bábätká po tom, čo začnú zaspávať, prestanú zažívať hojdanie alebo sa im vyberie prsník z úst a toto ich zobudí. V takom prípade treba počkať, až kým bábätko skutočne nespí, nebudiť bábätko zvukovými alebo svetelnými podnetmi v čase zaspávania. Pri hojdaní mnohé deti potrebujú rytmické hojdanie, veľa pohybov za minútu. Môže vám pomôcť fitlopta, ktorá vám pomôže uspávať bábätko bez toho, aby ste sa fyzicky vyčerpávali. Pomôcť tiež môže sledovať príznaky správania bábätka a vystihnúť pre uspávanie momenty, kedy ešte nie je nadmerne unavené, ale už je pripravené zaspať. V takomto stave je často uspávanie bábätka jednoduchšie, než v situácii, kedy už je bábätko predráždené a príliš unavené. Skúste skombinovať nosenie s dojčením, napríklad pri takomto nosení:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

Pokúste sa na toto pozrieť s laktačnou poradkyňou osobne, možno prídete na rôzne aspekty, ktoré je možné zlepšiť. Navyše táto zaspávanie a spánok bábätka sa dynamicky mení, takže je možné, že to, čo je teraz veľmi ťažké, už o pár dní bude podstatne jednoduchšie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zle zaspavanie