Strácanie mlieka v nemocnici

Lenka    17.11.2020, 10:19

Dobry deň, Pred dvoma mesiacmi som porodila zdravé krásne dievčatko. S dojčením som nemala žiaden problém, vsetko išlo ako po masle. Bohužiaľ má museli urgentne hospitalizovať. Prvé tri dni som bola len na infúziách a nevedela som poriadne o svete. Odkedy som ako tak hore snažím sa odsávať, aby som nestratila mlieko. Inokedy keď som odsavala objem za 20 minút bol cca 60ml. Teraz je to ledva 10ml. Cítim ako strácam pomaly mlieko. Viete mi prosím poradiť čo mam robiť? Bábätko ta mnou nepustia a mna domov tiež nie. Budem hospitalizovaná ešte minimálne týždeň- dva. Ďakujem, Lenka

Milá Lenka,

v tomto stave by bolo ideálne, ak by vám mohli nosiť bábätko na dojčenie alebo ste boli hospitalizovaná s ním a sprievodcom k bábätku. Toto bolo náročné prakticky realizovať aj pred koronakrízou, teraz je to ešte náročnejšie, ale naďalej máte na toto nárok.

Ak s bábätkom nebudete môcť byť, je dôležité udržať tvorbu mlieka týmito krokmi:

1) efektívnosť odsávania - môžete skúsiť pridať aj ručné odstriekavanie a stláčanie prsníka.  Ďalej môžete skúsiť po odsávaní odsávačkou doodstriekať mlieko ručne, niektoré ženy takto získajú ešte pomerne veľké množstvo mlieka.

2) to, ako často odsávate (ideálne by bolo aspoň 8 x denne, z toho aspoň raz v noci)

Odporúčame vám zvážiť zvýšenie tvorby mlieka: http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Pokračujte v odsávaní pre svoje dieťatko, aj keby išlo o menšie množstvo – toto je pre dieťatko nesmierne cenné, každá kvapka je tekuté zlato.

Je dôležité, aby ľudia, ktorí sa starajú o vaše bábätko nepoužívali teraz podávanie mlieka fľašu a pre jeho upokojenie nepoužívali cumlík. Bábätko je z hľadiska dojčenia bezpečnejšie kŕmiť pohárikom:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Toto im môže vysvetliť a ukázať laktačná poradkyňa v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a s laktačnou poradkyňou by ste mali byť v kontakte aj vy, aby ste po tom, čo sa vrátite z nemocnice mohli čo najskôr urobiť kroky pre návrat k dojčeniu:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2845



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strácanie mlieka v nemocnici