Poranenie bradavky ziletkou pri sprchovani

Alexandra    28.11.2020, 11:26

Mila Mamila, stala sa mi dnes ráno veľmi nepríjemná vec. Ráno pri sprche som si “zavadila” ziletkou o bradavku. Zo spodu. Hneď to začalo krvácať. Myslim,že som si trocha zobrala kožu/ tkanivo. Malinke,tak 2 mám x 1mm plocha. Prislo mi hneď z toho na odpadnutie. Skôr pocitovo ako samotna velkost poranenia. Prosím môžem malého dojčiť napriek tomuto zraneniu? Ja som nastavená,že áno,len ide mi o to aby sa to rýchle zahojilo a nezapalilo sa a neotvárala sa rana. Začalo ma to teraz po hodine páliť a viac to napuchlo. Už nekrvaca,to asi 10 minút a iba kvapkami. Prilozila som uterák,následne plienku. Maly je plne dojceny,4 mesiace. Dakujem krásne za radu. Je to veľký nápor na psychiku. Alexandra

Milá Alexandra,

je nám ľúto, že sa vám toto stalo. Pri zhodnotení takejto situácie je možné vychádzať z toho, že nanešťastie ženy mávajú pri dojčení z dôvodu nesprávneho prisatia často poškodené bradavky, ktoré krvácajú alebo majú chýbajúci nielen povrch kože, ale aj veľkú časť tkaniva bradavky. Pomáhame im vtedy pokračovať v dojčení popri liečbe bradaviek. A teda z toho vyplýva, že ženy môžu pokračovať v dojčení aj v prípade, že ich bradavky sú poškodené, a to aj v prípade, že ide o krvácajúcu ranu. Bábätku neškodí, ak popri takomto dojčení vypije aj krv. Takáto rana je iste veľmi nepríjemná a môže byť veľmi bolestivá. Dobrá správa je, že sa má potenciál pomerne rýchlo hojiť. Odporúčame vám niekoľko krokov, ako tento proces urýchliť. V tejto situácii vám odporúčame skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v tejto situácii má zmysel urobiť tieto kroky:

1. V maximálnej možnej miere zlepšiť prisatie bábätka.

Pri rane na bradavke je o to dôležitejšie, aby bradavka pri dojčení smerovala hlboko do úst bábätka, do horného podnebia, kde bude rana chránená pred poškodením, aké sa deje napríklad pri plytkom prisatí, kedy sa bradavka dotýka jazyka. Plytké prisatie ste nemuseli vnímať ako nepríjemné, kým bola bradavka nepoškodená, ale teraz má zmysel urobiť čo najviac pre to, aby bábätko pri dojčení bolo v polohe, v ktorej pomôžete správnemu prisatiu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pri takejto rane má zmysel pomôcť bábätku získať čo najviac mlieka z jedného prsníka, aby ste momentálne obmedzili striedanie prsníkov.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2. Začnite bradavku liečiť.

V závislosti od toho, ako vyzerá rana, je možné, že v tejto situácii by sa oplatilo pre zrýchlenie liečby použiť niektoré prostriedky, ktoré by vám odporučila laktačná poradkyňa v osobnom kontakte. Vzhľadom na to, že rana na vašej bradavke nevznikla tak, ako pri väčšine žien následkom nesprávneho prisatia bábätka, tu sa rana už nebude prehlbovať samotným dojčením a je pravdepodobné, že sa rana začne zaceľovať a hojiť.

3. Ak by to bolo potrebné, môžete si v tomto čase dávať lieky proti bolesti v bežnom dávkovaní, tak ako ich môžu užívať iní dospelí ľudia. Toto samozrejme vašu ranu nepomôže liečiť, ale môže vám pomôcť pokračovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Poranenie bradavky ziletkou pri sprchovani