Nočné odpájanie a pripájanie, nutnosť mať bradavku v ústach.

Antónia    29.11.2020, 21:58

Dobrý deň. Chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu. Dcérka má dnes 10mesiacov a približne od 6.mesiaca (keď jej začali ísť prvé zúbky) sa v noci začala budiť, nespočetné množstvo krát... Tak som jej zakaždým ponúkla prsník. Do dnes to stále pretrváva, spí medzi nami, ale vždy sa budí akoby na to, že nemá v ústach prsník. Párkrát aj potiahne, ale väčšinou je to len nutnosť mať ho v ústach. Keď sa odpojí sama, otočí sa na bok a vyzerá to, že bude spokojne spinkať...ale zrazu sa začne ozývať a hľadať mať a tak som takmer celú noc v tej istej polohe. Som veľmi vďačná, že sa mi kojenie rozbehlo, mala som spočiatku problémy, no teraz počúvam výčitky od okolia, že "ako som si naučila, tak mám", čo je veľmi deprimujúce a vysiľujúce. Na naliehanie okolia som skúšala aj cumlík, ale vypľúva ho, čo som rada. Prosím Vás, mám v tom pokračovať, prejde to a chce to len trpezlivosť alebo som naozaj urobila niekde chybu a dcérku som mala inak uspávať? Predtým sme ju pred nočným spánkom zvykli hojdať na fit lopte, no postupne sme prešli na uspávanky kojením. Vopred ďakujem.

Milá Antónia,

neurobili ste chybu. A áno, prejde to. Je pomerne zaujímavé, že ľudia z okolia zvyknú ochotne akceptovať, ak dieťa má cumlík v puse celú noc, a že ak mu vypadne tak, ho hľadá a chce ho do ústočiek naspäť. Ale sa to deje pri dojčení, tak sa im to nezdá byť normálne, hoci cumlík je náhrada prsníka, a teda toto správanie je normálne.

Toto je dočasné a vaše dieťatko nebude potrebovať takúto intenzívnu starostlivosť v noci stále. Spánok detí a počet prebudení sa v priebehu času menia, spánok sa bude postupne prehlbovať a bábätko bude spávať aj bez prsníka v ústach. Bábätká sa budia z rozličných dôvodov a dojčenie im pomáha znovu zaspať. Bábätká sa môžu budiť veľmi často. Intervaly prebúdzania sa nemusia vekom predlžovať. Môže sa stať, že sa bábätká po polroku budia častejšie, ako keď boli novorodenci. Ovplyvňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov. Momentálne vám môžu pomôcť vysvetlenia a tipy, ako túto situáciu zvládnuť jednoduchšie, ktoré prinášame v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Čo je omnoho náročnejšie v tejto situácii je nemať možnosť získať podporu a povzbudenie od okolia, možnosť prekonať negatívne pocity, ktoré prežívate. Práve naopak, vy musíte obhajovať to, že sa v noci staráte o svoje dieťatko dojčením pred svojim okolím a toto je neľahká pozícia. Má zmysel pokračovať v tom, čo robíte. Napĺňanie potrieb vášho dieťatka je tá najlepšia investícia, ktorú môžete urobiť pre zdravý spánok svojho dieťaťa, pre jeho správny vývoj, pre jeho sebavedomie v budúcnosti a pre váš vzťah. Momentálne môžete nájsť povzbudenie v týchto informáciách:

https://www.mamila.sk/shop/knihy/26-vztahova-vychova-ebook.html

a tiež na podporných skupinách dojčenia:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/podporne/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nočné odpájanie a pripájanie, nutnosť mať bradavku v ústach.