Moviprep a kojenie

Rasťa    02.12.2020, 17:38

Dobrý deň. Mám absolvovat kolonoskopiu a na vyčistenie čreva mám piť moviprep . Môžem malicku napriek tomu kojit? Bojim sa aby jej to nešlo do mlieka a nemala aj ona hnacky. A môžem kojit po vysetreni v celkovej anesteze? Ďakujem za odpoveď.

Milá Rasťa,

kolonoskopické vyšetrenie môžete podstúpiť (ako aj predprípravu na kolonoskopiu) a pokračovať v dojčení. Prípravok, ktorý budete ako prípravu na kolonoskopiu piť, sa nevstrebáva do vášho organizmu a neovplyvňuje bábätko. Môžete dojčiť až do doby pred samotným vyšetrením a potom hneď po vyšetrení, keď sa budete na to cítiť. Dojčením nemáte ako uškodiť bábätku. Vaša dcérka z prípravku na vyčistenie čriev nedostane nič, pretože sa tento prípravok vôbec do materského mlieka nedostáva. Tým pádom nie je dôvod, aby ste sa obávali, že by dcérka mohla dostať hnačku.

Okrem toho môžete, ak chcete, vyšetrenie absolvovať aj v anestézii a po prebudení z nej môžete pokračovať v dojčení. Anestéza (aj celková) sa podáva aj tehotným matkám počas napríklad cisárskeho rezu – toto celé je otázka pohľadu na dojčenie – lekári sú presvedčení o tom, že pre čerstvo narodené bábätko je dojčenie dôležité – preto matkám po cisárskom reze dojčenie nezakazujú. Akonáhle ide o tú istú situáciu – s jediným rozdielom – dieťa už je „príliš staré na dojčenie“, vníma sa akýkoľvek problém matky ako vynikajúca príležitosť pre odstavenie. V skutočnosti je nesmierne dôležité, aby ste v dojčení pokračovali, aj vzhľadom na preventívne pôsobenie dojčenia aj v oblasti zdravia čreva.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Moviprep a kojenie