Odstriekavat mlieko?

Andrea    28.01.2013, 22:21

Dobry den, moj syncek ma 6 mesiacov a momentalne je chory a ma teploty, velmi malinko pije, zatial ho iba kojim na poziadanie pekne pribera, vsetko v poriadku, len teraz tou chorobou sa bojim aby sa mi nezablokovali mliekovody, alebo sa znizila tvorba mlieka...ako mam postupovat? skusam mu ho stale ponukat, ked uz sa mi zda ze dlhsie nepije ponukam aj vodicku na lyzicke...sem tam si da. ... no viac prespi... mam si mlieko odstriekavat? a ponukat mu ho aj tak? a celkovo odtstriekavat aby som zabranila aj upchatiu? dakujem

Milá Andrea,

materské mlieko poskytuje dojčenému bábätku mnohé imunitné látky a faktory, ktoré keď náhodou ochorie mu pomôžu, aby ochorenie malo miernejší priebeh. Vďaka dojčeniu zvládnu bábätká i staršie deti ochorenie lepšie, väčšinou ochorenia trvajú kratšie a majú ľahší priebeh. Je preto možné predpokladať, že synčekova choroba bude krátkodobá a toto obdobie menej častého dojčenia sa pomerne skoro ukončí.

Ak máte skutočne pre vašu situáciu neobvykle dlhé prestávky medzi dojčeniami, môžete si skúsiť mlieko odstriekavať, ale pravdepodobne toto nebude potrebné, ak sa po skončení choroby bude synček znova dojčiť ako pred tým.

Čo môže pomôcť zlepšiť celú situáciu je kontakt koža na kožu. Ak umožníte synčekovi spať v kontakte koža na kožu, pomôžete mu svojou blízkosťou lepšie prekonať chorobu a fyzická blízkosť v kontakte koža na kožu pomáha tomu, aby sa bábätko pri precitaní mohlo prisať k prsníku. Toto môže pomôcť zvýšiť častosť dojčení a tým aj udržať tvorbu mlieka na úrovni, aká je potrebná.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstriekavat mlieko?