Problemy po 1,5roku

Petra    10.12.2020, 09:19

Syn má 20 mesiacov, od začiatku kojený na požiadanie. Posledný týždeň som začala mať tento problém - najskôr sa mi veľmi nalieval jeden prsník, bolestivo, s hrčami pod pazuchou(ako tesne po porode), v sprche sa mi to podarilo rozmasírovať avšak prišlo ešte niečo horšie a to rezavá bolesť bradavky. Pri dojčení z toho prsníka je bolest strašná, inak bolí keď sa ho dotýka oblečenie. Malý má prisatie dobré, doteraz sme nemali nikdy žiadny problém. Dojčenie začal už obmedzovať, nepýta si tak často ako predtým (nie že by nechcel, keby som mu ponúkla hneď beží, ale sám od seba si už spomenie skôr pred spaním, po zobudení). Čím tá bolesť môže byť spôsobená a ako to môžem riešiť? Ďakujem za radu.

Milá Petra,

problémy s prsníkmi a bradavkami nie je jednoduché diagnostikovať prostredníctvom internetu. Situácia, ktorú popisujete, znie ako možný zablokovaný mliekovod a bolestivé bradavky. Takúto situáciu odporúčame riešiť s laktačnou poradkyňou osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli vyhodnotiť, čo bolesť spôsobuje a začať liečbu bradaviek. Bolesť, ktorú popisujete, je zjavne dosť intenzívna a ak je to tak, kým sa stretnete s laktačnou poradkyňou, môžete užívať lieky od bolesti, ak to považujete za potrebné, v takom dávkovaní, aké môžu užívať dospelí ľudia. Toto vašu situáciu nezlepší, ale pomôže vám pokračovať ďalej, kým začnete situáciu riešiť.

V tejto situácii je tiež dôležité odstrániť prípadné faktory, ktoré môžu takúto bolesť spôsobovať, najmä odstrániť možné príčiny zníženia tvorby mlieka v neskoršom veku dieťatka:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

najčastejšie v tomto veku dieťatka ide o použitie slamiek, či pohárikov s náustkom alebo kapsičiek na príkrmy, a to aj občasne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problemy po 1,5roku