Lokalna anestézia prsníka

Tatiana    16.12.2020, 11:42

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či môžem pokračovať v dojčení 18 mesačného syna, keď som objednaná na biopsiu prsníka, kvôli hrčke, čiže dajú mi lokálnu anesteziu priamo do prsníka. Ďakujem vopred za odpoveď.

Milá Tatiana,

z hľadiska dojčenia toto nepredstavuje žiaden problém, dojčiť môžete až do momentu biopsie a okamžite po tom, ako sa na to budete sama cítiť. Keď je dojčenie považované za skutočne dôležité, dajú sa hľadať spôsoby, ako v dojčení pokračovať, aj popri rozličných iných skutočnostiach. Preto sa mnohé matky stretnú s nelogickými odporúčaniami, kedy jeden lekár matke urobí potrebné ošetrenie zuba a iný lekár odmietne vybrať potenciálne nebezpečné znamienko a potrebnú liečbu podmieňuje odstavením. Z hľadiska dojčenia je pre vaše zdravie a zdravie vášho dieťatka bezpečnejšie pokračovať v dojčení. A to bez ohľadu na to, koľko injekcií pre lokálne umŕtvenie dostanete, lokálna anestéza ostáva v mieste vpichu. Do krvi (a tým pádom do materského mlieka) sa nedostáva nič.  Anestéza (aj celková) sa predsa podáva aj tehotným matkám počas napríklad cisárskeho rezu – toto celé je otázka pohľadu na dojčenie – lekári sú presvedčení o tom, že pre čerstvo narodené bábätko je dojčenie dôležité – preto matkám po cisárskom reze dojčenie nezakazujú. Akonáhle potrebuje matka napríklad celkovú anestézu kvôli kyretáži neskôr po pôrode, už zrazu dojčenie dôležité nie je. A znova: vy nejdete podstúpiť ani celkovú anestézu (hoci aj po tej by ste mohli dojčiť hneď), lokálna anestéza ostáva v mieste aplikácie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Lokalna anestézia prsníka