Ako prekonať tento štrajk?

Miroslava    16.12.2020, 11:51

Dobrý deň, Mám 3 m synčeka, ktorý je výlučne dojceny. Na poslednej poradni (2t dozadu) sa pani doktorke nepáčilo že za mesiac pribral 400g a odporúčala mi dokrmit um, čo som ale odmietla. Taktiez bol aj ockovany - prevenar a infanrix naraz. Rozhodla som sa čo najviac zlepšiť dojčenie v zmysle správne prisatie,skúsiť iné polohy, čo najčastejšie prikladať, užívať aj Benedikta lekárskeho. No odkedy sa o toto všetko snažím, synček začal extrémne strajkovat- odťahuje sa, hnevá sa, kope, dokonca už aj plače. Skúšala som naozaj všetko - okúpať sa s ním, kontakt koža na kožu, v jednej posteli spíme stále, zmeniť polohu,nenútit, dojčiť v nosíci,na fitlopte,uspavat na rukach a pod. Dojčí sa výlučne len v polospanku. Inokedy stále odmieta a je nervózny.Trva to už takmer dva tyzdne. Čím to môže byť? Čo mám zlepšiť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Milá Miroslava,

vašu situáciu nie je jednoduché vyhodnotiť prostredníctvom internetu. Správanie vášho bábätka naznačuje, že reaguje na tok mlieka, ktorý vníma ako nedostatočný. Opatrenia, ktoré spomínate, sú súčasťou opatrení, ktoré používame pre riešenie tejto situácie a ktoré sú podrobne vysvetlené v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Odporúčame vám pokračovať vo zvyšovaní fyzického kontaktu s bábätkom a vystihovaním chvíľ, kedy by bolo ochotné sa prisať, trávte počas dňa čas aj v kontakte koža na kožu. Odporúčame vám stretnúť sa s laktačnou poradkyňou osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak to správanie bábätka bude umožňovať, pokúsite sa upraviť prisatie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.

Spoločne sa porozprávate o možnostiach zvyšovania tvorby mlieka, poradkyňa vám odporučí k benediktu lekárskemu pridať aj senovku grécku a spoločne sa porozprávate o dávkovaní byliniek:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Zvýšenie tvorby mlieka je v tejto situácii kľúčové.

Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte, ktoré kroky je možné zlepšiť a vyhodnotíte aj pitie bábätka pri dojčení, ako zvýšiť jeho kalorický príjem. V tejto situácii je kľúčový individuálny prístup šitý na mieru toho, čo presne potrebuje vaše bábätko a ako sa situácia vyvíja. Poradkyňa vám tiež poskytne potrebnú psychickú podporu a povzbudenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako prekonať tento štrajk?