Odmitani kojeni v souvislosti se zavedenim prikrmu

Tereza    18.12.2020, 10:59

Dobry den, moje dcerka ma 6M. Pred par dny jsme zavedli prvni prikrmy (par lzicek). Priblizne od te doby odmita kojeni, napije se pouze 2x-3x za den. Staci jen, aby zjistila, ze se ke kojeni schyluje a neni k utiseni, ani se neprisaje, tzn problem neni v tom, ze by mleko pomaleji teklo, nebo ho bylo malo (naopak, absenci kojeni jsou prsa doslova nalita a "bojkot" uz mame uspesne za sebou). Zkousela jsem vsechny mozne polohy a hracky k rozptyleni, nefunguje nic. S tim take pravdepodobne souvisi nocni neklid, ze dne na den prestala prakticky spat a celou noc poknourava. Prosim o radu, jsem uz zoufala. Dekuji, Tereza K.

Milá Terezo,

v tejto situácii vám odporúčame stretnúť sa s laktačnou poradkyňou z nášho zoznamu osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste vyhodnotili, ako vyzerá pitie bábätka na prsníku, keď sa prisaje a jeho správanie pri dojčení a medzi dojčeniami. Prostredníctvom internetu nie je jednoduché odhadnúť, čo presne sa deje. Existujú výnimočné situácie, kedy sa takto bábätká správajú napríklad preto, že majú pohryzený jazýček, či iný zdroj bolesti, ktorý sa prejaví pri snahe o dojčenie. Je nepravdepodobné, že táto situácia súvisí s podávaním jedla, pravdepodobne ide len o časovú zhodu. Píšete o tom, že v minulosti ste prekonali štrajk. Aj súčasné správanie bábätka naznačuje, že môže ísť o to, že po zlepšení situácie so štrajkom, sa situácia teraz zhoršila. Toto je dôvod, pre ktorý odporúčame konzultáciu s laktačnou poradkyňou osobne, pretože podľa vonkajších príznakov sa často pri štrajku zdá, že bábätko nereaguje na tok mlieka. Mnohé ženy pociťujú nalievanie prsníkov, až hrče v prsníkoch, pri dojčení im strieka mlieko, ich bábätká kašľú, vypľúvajú mlieko, prípadne začnú medzi dojčeniami častejšie grckať. Všetky tieto príznaky vyzerajú ako reakcia práve naopak na nadmernú tvorbu mlieka. Až pri osobnom vyhodnotení dojčenia sa jednoznačne ukáže, že bábätko reaguje v skutočnosti na znížený tok mlieka a riešením situácie je zvýšenie tvorby mlieka a vyhľadávanie situácií, v ktorých by bábätko bolo ochotné sa dojčiť (najmä pri zaspávaní a precitaní, pri nosení, chôdzi, spoločnom kúpeli).

Vzhľadom na to, že bábätko sa prestalo cez deň dojčiť tak často, ako pred tým, odporúčame vám zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a zvýšiť fyzický kontakt s bábätkom, ako to popisuje tento materiál:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

na záver ktorého nájdete aj informácie o kalorickom jedle, na ktoré by ste sa mali teraz zamerať v čase, kým sa stretnete s laktačnou poradkyňou a zlepšíte dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmitani kojeni v souvislosti se zavedenim prikrmu