Prestať okamžite s dojčením trojročnej dcérky?

Magdaléna    18.12.2020, 22:40

Dnes som bola na sono prsníkov vrámci prevencie. Lekárka mi prikázala okamžite ukončiť laktáciu a bola ku mne veľmi nepríjemná. Do správy uviedla nasledovné:Obojstranne bohatá prsníková žľaza s dilatovanymi duktami segment až cyst. charakteru, bez zmeny vo farebnom kódovaní a na rozhraní HQQ. 1.dx.rozšírený cyst. duktus s nehomogennou echogennou kolekciou v okolí do 1,55x1,32cm,bez jednoznač. známok patolog. vaskularizácie.... Záver laktačný typ prsníkovej žľazy s mastop. cyst. bilat. a susp. léz 1.dx. BIRARDS 3. kontrola do 3 mes. pri progresii CCB

Milá Magdaléna,

v správe, ktorú ste zaslali, nie je nič, čo by hovorilo o potrebe ukončiť dojčenie alebo o tom, že by ukončenie dojčenia mohlo akokoľvek pomôcť. Dojčenie 3-ročného dieťaťa je naďalej veľmi dôležité pre jeho zdravie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

ale aj pre vaše zdravie:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/zdravie-matky/

a jednou z oblastí, pre ktorú je dojčenie dôležité, je práve zdravie prsných žliaz. Dojčenie je aktívny spôsob ochrany pred rakovinou prsníka. Čím dlhšie trvá dojčenie, tým väčšiu ochranu pred rakovinou prsníka poskytuje. Tieto zistenia potvrdzujú mnohé štúdie vrátane rozsiahlej práce publikovanej v lekárskom časopise Lancet, ktorá analyzovala dáta zo 47 epidemiologických štúdií z 30 krajín, spolu viac ako 140 000 žien. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie dokáže významne znížiť pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu.

Pokračujte preto v dojčení, dojčenie nijako neobmedzujte, pre vaše zdravie, aj pre zdravie vašej dcérky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prestať okamžite s dojčením trojročnej dcérky?