3,5 roční dítě - časté kojení

Jolanta    24.12.2020, 15:11

Dobrý den. Kojím téměř 3 a půl let starou dcerku, která se od narození mladší sestry (11m) chce kojit skoro pořád (pokaždé když kojím malou, často si příjde i mimo to). Začala i méně jíst. Chápu, že je to kvůli mléka, kterého mám až moc, ale čekala bych, že ve věku 3,5let se bude chtít kojit už méně (třeba jen na noc). Někdy si prostě vyžaduje kojení, jako by bez něho nemohla ani chvilku vydržet. Třeba v noci, když kojím malou a starší se vzbudí, tak si prso vyžaduje někdy i pláčem. Napadá mě, že je to vlastně proto, že od malička jsem ji kojila na požádání a je na to zvyklá - přemyšlím ale, jestli je to dobré, když teď vidím, jak někdy reaguje. Je tohle (časté kojení, málo jídla, dožadování si) v tomto věku normální? Jsem ráda, že se ještě kojí (má atopický ekzém, takže věřím, že dostává v mat.mléku to nejlepší), ale přesto se přiznám, že už mě to někdy unavuje a přestávám věřit, že to brzo skončí nebo alespoň omezí.

Milá Jolanta,

je pochopiteľné, že pri náročnej starostlivosti o dve malé deti sa cítite vyčerpaná a frustrovaná. Z mnohých otázok, ktoré ste nám doteraz zaslali do našej poradne dojčenia je zrejmé, že vám na dojčení oboch detí veľmi záležalo a záleží. Je pochopiteľné, že chcete pre svoje deti to najlepšie a v spoločnosti, ktorá nepodporuje dojčenie a vzťahovú výchovu starších detí, pretože s nimi nemá skúsenosti, je rovnako pochopiteľné, že spoločnosť vytvára na matky tlak v tom, ako má vyzerať správanie staršieho dieťaťa. Považuje sa za znak dobrej výchovy to, že dieťa v tomto veku celý deň poslúcha a správa sa milo a príjemne. Ak by sa aj ešte dojčilo, rozhodne by sa už nemalo v týchto predstavách dojčiť často a ak sa tak deje, vníma sa to ako situácia, v ktorej matka zlyhala, pretože „dopustila“, aby sa dieťa dojčilo na požiadanie odmalička. Mnohé ženy vyčerpáva okrem samotnej náročnej starostlivosti o deti aj to, že si nie sú isté, či nerobia chybu. Či nedopustili niečo, čo bolo výchovným zlyhaním. Neurobili ste však chybu. Vaša staršia dcérka je ešte stále veľmi maličká. V jej živote sa za posledný rok udiali obrovské zmeny, ktoré nie je jednoduché zvládnuť. Môže sa potrebovať dojčiť veľmi často. Myslíme si, že časť úľavy v tejto situácii by vám priniesol náš ebook o vzťahovej výchove:

https://www.mamila.sk/shop/knihy/26-vztahova-vychova-ebook.html

a prípadne aj celý kurz:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/ako-vychovavat-dojcene-deti/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 3,5 roční dítě - časté kojení