Spánok 20 mesačnej dcéry

Zuzana    24.12.2020, 15:21

Pozdravujem všetkých členov tímu Mamily a ďakujem za doterajšiu pomoc s dojčením. Čítala som na vašej stránke veľa otázok ohľadom spánku bábätiek a aj váš materiál, ktorý máte k tejto téme vypracovaný. Predsa len sa chcem uistiť,či je normálne,čo zažívame s našou dcérkou. Je dojčena na požiadanie, pomerne často v noci aj cez deň. Bežné jedlo tiež papa myslím celkom dobre. Čo sa týka spánku, nemáme žiadny režim. Keď je unavená,často aj sama ukáže na posteľ a ideme spať. Bdela vydrží 5- 6 hodín a potom si potrebuje oddýchnuť (potrebuje k tomu prsník, niekedy - hlavne počas denného spánku ho má v puse podstatnú časť spánku, inokedy ho pusti a spí aj bez neho. Cez deň prevažne spí na posteli. Ja som pri nej dovtedy,kým nedokáže spať bez prsníka,čiže niekedy celú dobu spánku). Denný spánok môže trvať 1-3 hodiny. Budime sa ráno niekedy okolo 5.00, niekedy okolo 7.00, a dokonca aj 9.00-10.00. Sú noci,keď ma spánok rozdelený na dve časti a je v noci hore 2-3hodiny, najskôr v posteli na prsníku ale potom sa dožaduje toho,že chce vstať. Tak vstaneme a 2-3 hodiny fungujeme ako cez deň (to je asi chyba, či nie?) , potom zase zaspime a dokážeme spať aj dlhšie,čím sa celý program dňa posúva na neskôr... Čiže aj večer sa ide spať v rôznom čase od 20.00-23.30hod. čiže totálny chaos pre nás rodičov. Ona vyzerá v pohode, ma svojich cca 6 hodín bdelosti a potom oddychuje. Nikdy nevieme čo bude, ťažko niečo plánovať. Je to normálne? Mám niečo zmeniť? Tvarit sa v noci,že je noc, keď plače,že chce vstat? Aspoň rámcovo dokedy to takto ešte môže trvať? Do 2, alebo 3 rokov dieťaťa? Alebo dlhšie? Ďakujem za váš čas a prácu. Prajem požehnané Vianoce.

Milá Zuzana,

situácia, ktorú popisujete, je pochopiteľne náročná, rovnako ako celá starostlivosť o takéto malé bábätko je veľmi náročná. V článkoch, ktoré ste si prečítali na našich stránkach:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spanok/

nájdete mnohé vysvetlenia a vedecké zdôvodnenia. Je náročné povedať, ako dlho táto situácia potrvá, ale vaše bábätko sa správa úplne normálne a takto sa správajú mnohé bábätká v tomto veku. A takto to nebude trvať večne. Je to náročné a najnáročnejšie sú obdobia, v ktorých bábätko napríklad vypúšťa jeden spánok zo dňa, kedy niekoľko dní situácia býva veľmi náročná: jeden deň bábätko vypustí spánok, ale je unavené večer skôr, ako obvykle a môže byť podvečer predráždené, unavené a umrnčané, iný deň potom zase spí ako obvykle, ale ide tým pádom spať večer o dosť neskôr. Bábätká rešpektujú svoj vývoj, v ktorom sa postupne ich spánok mení na spánok, akým spia dospelí ľudia, ktoré zvyčajne nespávajú cez deň. Bábätká nemajú „režim“, aký by si ľudia predstavovali. Už od narodenia však režim majú, strieda sa prirodzene ich doba bdenia a spánku. Rovnako to robí aj vaše bábätko, ale v týchto dňoch to bude pre vás rodičovsky náročnejšie, ak sa spánky menia. Rodičmi sme aj v čase, kedy bábätká zažívajú tieto zmeny a bábätká očakávajú, že sa o nebudeme starať aj v takýchto časoch. Nerobíte chybu, že reagujete na plač dieťatka, že ho uspávate, keď to potrebuje, že sa oňho staráte, keď to potrebujete. Plačom sa deti ničomu neučia, situáciu nezlepšíte, ak necháte bábätko v noci plakať. Uistenie v týchto oblastiach ponúkame pre rodičov aj v našom novom kurze a ebooku o výchove:

https://www.mamila.sk/post/novy-online-kurz-ako-vychovavat-nielen-dojcene-deti-9070/

Ďakujeme aj za vaše milé slová a prajeme vám krásny štedrý deň a veselé sviatky!



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Spánok 20 mesačnej dcéry