Môže sa mi strácať mlieko?

Zuzana    15.01.2021, 14:33

Dobrý deň, kojim už 6 a pol mesiaca. V 3tom a 4tom mesiaci som brala senovku a benedikt. Teraz ked chcem nadojcit synceka musi aspon minutu sat aby sa spustilo mlieko, ak sa vobec spusti. Niekedy ho to prestane bavit a ani sa nenapije, inokedy vacsinou v noci vydrzi a saje kym sa mlieko nespusti. Pocas dňa ho už prikrmujem ococie, zelenina +maso, na veceru nemliecna kasa. Mam aj take dni, že mám naliate prsiaale len pár. Je možné, že sa mi stráca mlieko, alebo je to normálne vzhľadom k tomu ako synček potrebuje mlieko? Ďakujem za odpoveď, Zuzana

Milá Zuzana,

vašu situáciu nie je jednoduché vyhodnotiť prostredníctvom internetu. V tejto situácii je potrebné stretnúť sa s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože je dôležité vyhodnotiť pitie bábätka na prsníku a jeho správanie sa na prsníku. Z toho, čo popisujete, je možné, že bábätko reaguje na tok mlieka, ktorý vníma ako nedostatočný. Vyhodnotiť, či to tak naozaj je, je možné pozorovaním dojčenia, laktačná poradkyňa vás naučí ako rozlíšiť pitie bábätka a ako posúdiť, či bábätko vypilo dostatok mlieka. Ak by sa ukázalo, že bábätko skutočne reaguje na tok mlieka, potom medzi kľúčové kroky pre riešenie situácie patrí zvýšenie tvorby mlieka a zintenzívnenie fyzického kontaktu s bábätkom tak, ako o tom hovoríme v tomto materiáli:

https://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

Tieto kroky je dôležité robiť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou, pretože laktačná poradkyňa vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať a vyhodnotíte tiež spoločne možné príčiny zníženia tvorby mlieka. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Môže sa mi strácať mlieko?