Zlý spánok a prdiky u 9 mesačného bábätka

Monika    21.01.2021, 10:57

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu ako pomôcť 9 mesačnej dcérke, aby pokojne spinkala. Od narodenia mala kolíky, teraz ma už 9 mesiacov a prdiky ju stále trápia a nedajú jej spať. Boli sme aj na neurológii aj na gastre, brali jej aj krv a všetko je podľa nich v poriadku. Žiadne kvapky proti nadúvaniu ani probiotiká nezaberajú. Istý čas som si veľmi dávala pozor čo zjem ale nemalo to vplyv. Bábätko je kojene a dokrmovane prikrmamy, ktoré síce papa veľmi máličko. Zaspáva väčšinou na prsníku alebo keď to nejde tak prsník plus skákanie na fitlopte. Ide o to že cez deň spí cca každé dve hodiny po pol hodine, počas ktorej sa niekedy zobudí aj viackrát na to že jej treba prdnúť, ťahá nôžky hore k sebe, šúcha si ocka, niekedy sa jej podarí puknut a potom spí ďalej a niekedy nie, preto ležím vždy pri nej a dávam jej prsník aby ešte spinkala. Občas sa podarí že spí dlhšie ako pol hodinu ale to sa stále budí. No a nočný spánok vyzerá podobne. Spí dokopy cca 10 hodín ale neskutočne veľakrát sa budí a prdí. Spí pri mne na posteli a ja celú noc nerobím nič len jej dávam prsník každú chvíľu aby spala ďalej, inak sa zobudí a začne plakať. Niekdy za stane že nechce prsník a je hore v noci aj hodinu. Inak kaká bez problémov každý deň a zaujímavé je že počas bdenia nezvykne prdieť a príde to na ňu až počas uspavania, spania alebo tesne po prebudení. Je to pre mňa veľmi vyčerpávajúce a neviem ako by som jej pomohla.

Milá Monika,

tieto prejavy, ktoré popisujete, môžu mať pri bábätkách širokú škálu dôvodov a je možné tieto prejavy zmierniť aj tým, že sa im dá predchádzať, takže bábätko bude mať úzky kontakt s matkou, pretože fyzický kontakt eliminuje bolesť, pomáha bábätku zaspávať a v spánku sa potom môže cítiť dobre. Manažment kontaktu a spánku by mohol dcérke veľmi pomôcť a je to niečo, čo by vám mohla ukázať naša laktačná poradkyňa:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zlý spánok a prdiky u 9 mesačného bábätka