Bolest prsou po ukončení kojení

Karolína    21.01.2021, 13:39

Dobrý den, nikde jsem nenašla odpověď na moji otázku tak bych se ráda zeptala. Na začátku listopadu 2020 jsem přestala kojit dceru (v té době 3 roky a 2 měsíce) odstavení bylo v poklidu z obou stran (nebyl samoodstav). Skoro po 3 měsících kdy bylo vše v pořádku mě z ničeho nic začaly bolet prsa - nebyly a nejsou zarudlá, tvrdá a ani místy zatvrdlé. Bolest bych přirovnala spouštění se mléka na začátku kojení a také nalévání prsou. Dcera téměř rok nepila jen cucala (vím to, protože nepolykala a nebyl tah) Mléko mi neteče a při zmáčknutí bradavky ss ukáže pár míst kde je kapka mléka, ale je žluté, lepkavé a celkem zapáchá. Je to prosím normální? Nebo co bych mohla udělat aby prsa nebolely? Gynekolog mi řekl ať prsa neřeším pokud nemám teploty, zarudlé prsa. Těhotná nejsem. Děkuji za váš čas, Karolína Jenže necelé

Milá Karolíno,

tvorba mlieka môže v určitej miere pretrvávať mesiace až roky po skončení dojčenia. Pár kvapiek mlieka je normálnych, pokiaľ k tomu nie sú ďalšie príznaky a áno, toto mlieko môže byť žlté, lepkavé aj zapáchajúce - toto je normálne. Nie je potrebné stlačením kontrolovať, či tak je. Stav, pri ktorom sa po stlačením objaví pár kvapiek mlieka, môže pretrvávať celé roky. Z hľadiska bolesti vám odporúčame počkať, či bude pretrvávať, prípadne, či sa objavia hrčky alebo nejaký iný výtok, v takom prípade znova konzultujte situáciu s gynekológom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolest prsou po ukončení kojení