Dojcenie pocas rizikoveho tehotenstva (hematom)

Vlasta    29.01.2021, 22:18

Pekny den. Obraciam sa na Vas s otazkou, na ktoru mi kazdy dava inu odpoved. Mam doma syna vo veku 2 roky a 2 mesiace. Dojci sa pri uspavani na obed, vecer, pocas noci a rano. Momentalne som tehotna, prebiehajuci 14tt. Prve tehotenstvo absolutne bezproblemove, prirodzeny porod, rychle zotavenie. Pri tomto ma cely prvy trimester trapil hematom, krvacanie, pohotovosti atd... hormonalnu liecbu som odmietla (mam osobne dovody), no beriem zvysene davky B9, B1, C a bylinkove caje na podporu cievnych stien a celkovo lepsi chod organizmu. Aktualne mam naordinovany zakaz sexualneho styku a tyzden na lozku, no krvacanie mi uz par dni ustalo. Zatial. Problem je, ze gynekolog na mna tlaci, aby som prestala dojcit, pretoze dojcenie spusta oxytocin a tym stahy maternice. Ta je vraj oslabena a stahmi stien he riziko opatovneho tvorenia hematomov. Osobne mam vsak obrovsky aj fyzicky aj psychicky problem dojcenie ukoncit. Moj syn na to proste pripraveny nie je a uprimne, ani ja nie. Prosim teda o nazor aj Vas, ci v tomto pripade dojcenie ozaj zohrava tak obrovsku rolu a nieco pre mna a ore telo tak prirodzene dokaze tak negativne ovlyvnit zdravy vyvoj babatka. Mne to skratka nedava zmysel... dakujem velmi pekne.

Milá Vlasta,

v prípade normálneho tehotenstva je normálne dojčiť, ak si to matka s dieťaťom prajú. Vo vedeckej literatúre neexistujú žiadne dôkazy či dáta, ktorými by lekári mohli odôvodniť odporúčanie odstaviť dieťa počas tehotenstva.

V niektorých situáciách (krvácanie, skracovanie krčku maternice) treba rozhodnutie o dojčení urobiť opatrnejšie. Ak má matka počas tehotenstva problémy, je opäť dôležité, aby dostala skutočne odborné informácie, na základe ktorých sa bude môcť rozhodnúť tak, ako je to pre ňu i jej deti správne. Hematóm nie je spôsobovaný dojčením. O pokračovaní v dojčení sa musíte rozhodnúť sama, pretože už teraz vidíte, že za vinníka sa podsúva dojčenie a ak sa stav zhorší, tento tlak bude ešte väčší. Musíte zvážiť, ako to celé vnímate vy a ako si budete vedieť pokračovanie v dojčení obhájiť a spracovať. Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie pocas rizikoveho tehotenstva (hematom)