Stolica

Barbora    10.02.2021, 10:45

Dobrý deň, mám vyše 3.mesačnú dcérku. Plne kojenú. Poslednú dobu nemáva vôbec stolicu. Je spokojná, veľa ciká. Doktorka nám dala preháňadlo a čipky, ktoré sme použili keď nekakala viac ako 10 dní. Čítala som si vaše rady a názory ohľadom stolice. Plne sa s tým stotožňujem a zahnali moje obavy. Nerada by som používala čipky,preháňadlo,dokonca rektálnu rúrku alebo zavádzala vodu a čajiky. Zaujímalo by ma, ale či to nie je pre bábätko nezdravé, keď sa mu v brušku na také dlhé obdobie zadržiava a zbiera to mliečko? Pretože vždy keď sme doteraz dali to preháňadlo, tak z nej vyšlo dosť veľké množstvo stolice. Bolo to vôbec správne, že sme jej to preháňadlo dali? Dostavila by sa vôbec aj sama tá stolica napr. po troch týždňoch? Ďakujem pekne za odpoveď.

Milá Barbora,

v prípade, ak bábätko v tomto veku nekaká niekoľko dní, je kľúčové vyhodnotiť, či táto situácia nesúvisí s nedostatočným príjmom mlieka. Pitie svojho bábätka môžete porovnať s týmito ukážkami dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

alebo sa môžete dohodnúť na kontrole s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Vo všeobecnosti, ak bábätku odchádzajú vetry, priberá, je spokojné a získava pri dojčení dostatok mlieka, potom je naozaj vhodnejšie počkať naňho a neurýchľovať odchod stolice preháňadlami, či ho vyvolávať rektálnou rúrkou, ktorej použitie môže byť návykové.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok