Herpes u dietata

Andrea    13.02.2021, 22:10

Dobry den, mam 2 dcery, 22 mesacnu a 7 tyzdnovu. U starsej bol zisteny herpes na pusinke, doktorka mi ju zakazala dojcit. Otazka hlavne je ako predist tomu, aby to cez dojcenie nedostala mladsia? Snazila som sa davat jednej jeden prsnik a druhej druhy kym sa este dojcili obe, ale mam pocit ze mladsia mala aj ten po starsej, kde mam pocit ze mi tiez zacina herpes. Ten prsnik teda mladsej davat uz nemam alebo ako? Bojim sa aby to tak male babatko nechytilo, dakujem

Milá Andrea,

prenos z úst dieťatka na vašu bradavku a následný herpes na bradavke/dvorci je možný. Avšak - kým ste herpes v ústach spozorovali, je pravdepodobné, že prenos už nastal a že teraz sa už neuchránite, prípadne je aj možné, že sa u vás neobjavia žiadne príznaky. V každom prípade prestávať teraz dojčiť z hľadiska možnej infekcie pre vás, je už neskoro. Ak sa zdá, že pozorujete začínajúci herpes na jednom prsníku a je to realizovateľné, môžete vyčleniť prsníky každému dieťaťu a mladšie teda dojčiť z toho prsníka, kde sa vám zatiaľ nezdá, že by ste pozorovali začiatok herpetickej infekcie na prsníku.

Ak by ste veľmi chceli, môžete ako ochranu zvážiť lokálny krém s obsahom acykloviru, ktorý si môžete začať natierať na bradavky a dvorce (krém nemusíte zotierať pred dojčením), prípadne užívanie acykloviru v tabletkách. Rovnako v prípade, že by ste skutočne začali mať príznaky herpesu na bradavkách, je dobré vedieť, že z hľadiska dojčenia môžete užívať potrebné lieky od bolesti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Herpes u dietata