Obnovení kojení

Guaqueta    15.02.2021, 09:40

Dobrý den, mam syna 1,5roku. Prestal ajsem kojit kvuli hormonum,co jsem dostala pri pokusu o oplodneni. To vyslo napoprve a nyni beru jiz jen utrogestan 1-0-1. Jsou to dva mesice,mleko nemam. Je možnost zacit opet kojit? Jak ohledne utrogestanu,tak ohledne toho,ze mleko uz nemam?

Milá Guaqueta,

lieky, ktoré ste užívali pri snahe otehotnieť a rovnako aj teraz Utrogestan, majú potenciál zásadným spôsobom znížiť tvorbu mlieka (čo je mimochodom jeden z dôvodov, pre ktorý by zdravotnícky personál nemal ženám, ktoré potrebujú takúto liečbu absolvovať, zakazovať pokračovanie v dojčení). Pri užívaní Utrogestanu môžete dojčiť, hormón progesterón sa v určitej malej miere nachádza v ako prirodzená súčasť v materskom mlieku vždy a vyššie hladiny sa v materskom mlieku nevyskytujú bez ohľadu na to, v akej fáze menštruačného cyklu, či tehotenstva sa žena nachádza. Užívaní Utrogestanu len dopĺňate hladinu hormónu progesterónu vo vašom tele na takú, akú by ste mali mať prirodzene v tehotenstve, takže by ste vďaka Utrogestanu mali mať toľko progesterónu, koľko by ste prirodzene v tejto fáze tehotenstva mali mať. A dojčenie počas tehotenstva je možné.

Môžete sa teda pokúsiť vrátiť sa k dojčeniu. Bez ohľadu na tvorbu mlieka sa môže váš synček byť ochotný prisať. Tvorba mlieka je v tehotenstve prirodzene znížená a nie je možné ju zvýšiť napríklad užívaním byliniek, ktoré sa bežne odporúčajú pri snahe zvýšiť tvorbu mlieka pri iných ženách. Synček sa však môže chcieť prisať a dojčiť sa aj bez ohľadu na tvorbu mlieka. Použitie kroky, ktoré popisujeme v tomto materiály:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

v časti o zintenzívnení fyzického kontaktu. Ak by sa aj teraz synček odmietal prisať, skúšajte ďalej. Kontakt koža na kožu so synčekom je dôležitý bez ohľadu na snahu o návrat k dojčeniu, rovnako ďalšie formy fyzického kontaktu a synček sa môže prisať kedykoľvek v blízkej budúcnosti. Máme skúsenosti aj s deťmi, ktoré sa prestali dojčiť počas tehotenstva, ale prisali sa potom po narodení bábätka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Obnovení kojení