Problemy so spankom

Ivana    16.02.2021, 15:28

Dobry den, mam 10 dnovu dcerku, ktora ma problem so zaspavanim. Nakojim ju, zaspava mi na prsku, akonahle dokojim a ponosim ju trochu , vyzera , ze spinka a nasledne ju polozim do postielky zacne mi plakat a nechce spat. Viete mi prosim povedat co robim zle? Dakujem

Milá Ivana,

v situácii, ktorú popisujete, je vhodné vylúčiť, že by správanie bábätka mohlo súvisieť s tým, že potrebuje zvýšiť príjem mlieka. Preto vám odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne alebo aspoň online formou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože veľa môže zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je možné, že spoločne s poradkyňou vyhodnotíte, že toto bábätko v skutočnosti nezískava dostatok mlieka a v takom prípade urobíte kroky, ktoré budú smerovať k zvýšeniu príjmu mlieka zo strany bábätka.

Je však rovnako dobre možné, že zistíte, že toto bábätko získava dostatok mlieka a aj v takom prípade je užitočné porozprávať sa o tejto situácii s poradkyňou pri dojčení. V takom prípade je totiž to, čo popisujete, otázkou zaspávania a pomoci bábätku so spaním a táto oblasť je vnímaná našou spoločnosťou často nesprávne, na základe skúseností s nedojčenými deťmi.

Jedna časť toho, čo riešite sa týka toho, kedy bábätku pomáhať so zaspatím a v tejto súvislosti je kľúčové pamätať na to, že v tomto veku sa fáza bdenia prakticky spája u bábätka s dojčením. Bábätko v tomto veku po tom, čo sa zobudí a nadojčí sa po zobudení, má väčšinou fázu 5- 10 minút, kedy je milé a spokojné – túto fázu môžete využiť na úsmevy, hru s bábätkom a treba pamätať na to, že potom je už znova čas bábätko uspávať. Môžete ho znova dojčiť alebo si ho uviažte do šatky alebo ho noste v nosiči a začnite v takomto kontakte s ním robiť nejaké monotónne pohyby – môžete napríklad urobiť nejaké práce v domácnosti alebo ísť na prechádzku. Potom, čo bábätko zaspí, sa nesnažte ho položiť do postieľky, aby sa nezobudilo predčasne. Bábätko potrebuje kontakt s vami aj počas spánku a inštinktívne sa v neprítomnosti matky zobudí. Toto ho okrem iného chráni pred syndrómom náhleho úmrtia. Bábätká v tomto veku nedokážu dostatočne dobre regulovať svoje telesné funkcie a až z 80 % sa spoliehajú na reguláciu dýchania, srdcovej činnosti, ale tiež príjmu potravy, spánkových cyklov, či telesnej teploty na kontakt s matkou a reguláciu, ktorú zabezpečuje tento kontakt. Toto tak nebude večne, ale teraz má zmysel pomáhať bábätku nielen so zaspatím, ale aj s udržaním sa v spánku. Ak sa to teraz naučíte, je to dôležité aj ako prevencia tzv. „koliky“, ktorá sa typicky začína približne po treťom týždni života a je výsledkom toho, že sa o spánok bábätka nestará takto dôsledne. Počas dňa bábätká väčšinou nepotrebujú intenzívne uspávanie, stačí im monotónne satie na prsníku alebo dojčenie skombinované s nosením a hojdaním na fitlopte alebo pri chôdzi. Ak bábätko zaspí, nedávate ho z nosiča alebo šatky dole. Nesnažte sa o to, aby spinkalo v postieľke. Mnohé bábätká sa po preložení do postieľky o chvíľu zobudia a tým pádom ich treba uspávať znova. Takýto spánok často spôsobuje, že večer už sú unavené a predráždené a ich neschopnosť zaspať večer potom vyústi v dlhotrvajúci plač.  Preto by malo byť vašim cieľom pomáhať bábätku počas dňa zaspať – uspávať ho rytmicky, monotónne až do času, kedy skutočne tuho spí a potom ho nechať vyspať sa v kontakte s vami. Skúste predĺžiť jeho spánok tým, že keď sa začne precitať, ponúknete mu prsník a niekedy bábätká ešte znova zaspia a spia dlhšie.

Večer je kľúčové starať sa o spánok bábätka ešte intenzívnejšie. Sledujte ho po zobudení a uspávajte ho nosením, kombinujte nosenie s dojčením, s rytmickým pohupovaním sa, poskakovaním na fitlopte – snažte sa nájsť rytmus, v ktorom bude bábätko spokojne zaspávať a dajte si pozor, aby ste ho vo fáze zaspávania nevyrušili zmenou rytmu hojdania alebo hlasnými zvukmi. Môžete pohojdávanie spojiť so šúchaním čielka bábätka zo stredu čela smerom k nošteku. Počas spánku sledujte, čo bábätko robí, ak sa začína precitať, znova ho uhojdajte alebo mu dajte prsník. To, že bábätko bude v tomto čase často alebo dlho na prsníku, je normálne, skúste však dojčenie spojiť aj s monotónnym pohybom, aby bábätko skutočne mohlo zaspať. Ak sa dojčí, odtiahne a plače a znova sa dojčí, je jednou z možností prečo sa takto správa práve to, že chce zaspať a nepodarilo sa mu to.

Používanie šatky alebo nosiča vám dokáže významne uľahčiť život, pretože vám pomôže ten čas, ktorý bábätko počas spánku potrebuje byť v kontakte s vami, mať voľné ruky a mať možnosť robiť to, čo potrebujete spraviť. Ak viete, že sa počas spánku bábätka nebudete musieť venovať žiadnej práci či záľubám, urobte si voľno aj vy a uspávajte bábätko na prsníku poležiačky, aby ste si mohli pospať, či prečítať si knihu, pozrieť si internet alebo inak relaxovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problemy so spankom