Pohryzená bradavka

Patricia    16.02.2021, 15:51

Dobrý deň, moje 6 mesačné dieťa ma pred týždňom pohrýzlo počas dojčenia do bradavky. V tej ranke sa mi spravil hnis. Bradavku sa snažím vetrať a používam na ňu aj mastičku Avent Nipple Cream, ale nejako sa to nelepší. Co by ste mi poradili? Ďakujem.

Milá Patricia,

hryzenie a hnisavé rany, ktoré popisujete, je potrebné riešiť. Zdravé tkanivo bradavky a dvorca vydrží veľmi veľa. Niekedy sa hovorí, že príčinou je, že bábätko má zúbky, ale aj keby vaše bábätko už malo zúbky, deti bývajú bežne dojčené niekoľko rokov a väčšinu toho času majú zúbky – takéto rany a bolesť nie sú súčasťou bežného dojčenia. Takáto situácia je často prejavom infekcie bradaviek, ktorá sa ešte viac vyostrí, ak bábätko poškodené tkanivo poškodzuje ešte ďalej zúbkami. Je možné túto situáciu riešiť, obráťte sa na poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa s vami preberie celú situáciu, spoločne vyhodnotíte výdatnosť dojčenia, pretože niekedy bábätká hryzú aj vtedy, ak sa zníži tvorba mlieka. Aj preto je kľúčové s laktačnou poradkyňou vyhodnotiť faktory, ktoré mohli v poslednej dobe znižovať tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Medzi časté príčiny, pre ktoré sa tvorba mlieka zníži, je používanie cumlíka (aj občasné), fľaše, prípadne v tomto veku častou príčinou bývajú rôzne „tréningové“ poháriky (aj tie s membránou) alebo kapsičiek s príkrmami. Jednou z ďalších príčin bolestivých bradaviek môže byť prirastená uzdička po jazykom bábätka, toto by mala s vami laktačná poradkyňa vyhodnotiť v osobnom kontakte.

Ako teraz pokračovať?
1) Dojčite bábätko aj na naďalej. Ak by ste ho prestali dojčiť, tak by sa v konečnom dôsledku mohla celá situácia zhoršiť, nie zlepšiť.
2) Bolesti a ragádam treba pomôcť popritom, ako ďalej dojčíte.
3) Nechávajte prsníky čo najviac na vzduchu.
4) Potrebujete zabezpečiť maximálne dobré prisatie, toto odstrániť veľkú časť bolesti. Toto by s vami mala prejsť laktačná poradkyňa osobne.
5) Ak by ste prechodne - do doby, kým sa stretneme s laktačnou poradkyňou - potrebovali riešiť bolesť, aby ste dokázali ďalej dojčiť, môžete užiť napríklad ibuprofen v dávke bežnej pre dospelého človeka, aj opakovane počas celého dňa.
6) Začnite po porade s laktačnou poradkyňou používať prostriedky, ktoré začnú bradavku liečiť. Zároveň vám odporúčame prestať používať lanolín, ktorý je účinnou látkou mastičky, ktorú používate, pretože, ak ide o infekciu dvorca a bradaviek, lanolín túto situáciu zvykne z dlhodobého hľadiska ešte viac zhoršovať.

Prečítajte si aj tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/hryzenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pohryzená bradavka