Vplyv stravy matky na dieta pri kojeni ked trpi mykozou noh

maya    19.02.2021, 15:55

Dobry den, mam 2,5 rocneho syna, ktoreho stale kojim, avsak kazdu zimu sa mu objavi mykoza na prstekoch na nozicke. Ja som zvykla trpiet vaginalnou mykozou, neviem ci to moze mat nejaky suvis, resp. ci svojou stravou (cukor, biela muka) aj ked sa to snazim obmedzovat mozem na syna prenasat candidu prostrednictom MM, ci mam teda nastavit nielen synovi dietu ale aj sebe. Dakujem

Milá Maya,

dojčenie nespôsobuje prenos kandidózy. O tom, že to tak nie je ani vo vašom prípade, svedčí aj sezónny výskyt mykózy na prštekoch dieťatka v čase, kedy niektoré deti mávajú väčšiu náchylnosť na takéto problémy pretože mávajú nôžky v hrubších ponožkách a často v topánkach, ktoré spôsobujú zadržiavanie vlhkosti na nožičkách. Ak by malo tieto problémy spôsobovať dojčenie, ako by sa dalo vysvetliť, že z celého roka, počas ktorého dieťatko dojčíte, má mykózu na nožičkách len v určitom období, ak sa dojčí počas celého roka. Vaša strava alebo situácie, kedy sama trpíte mykózou, neznamená, že dojčením prenášate na dieťatko Candidu. Kvasinky rodu Candida sú bežnou súčasťou mikrobiómu človeka a zároveň sa nachádzajú všade okolo nás. Materské mlieko udržiava Candidu v neškodnej, nepatologickej forme. Treba si uvedomiť, že Candida je oportunistický organizmus a prejavuje sa len v prípade, že na to dostane príležitosť. Vďaka dojčeniu má dojčené dieťa rozmanitý mikrobióm správneho zloženia, ktorý podporuje imunitné funkcie jeho organizmu, zaisťuje, aby sa baktérie a kvasinky typu Candida neprejavili patologickým spôsobom a pomáha mu zostať zdravým, prípadne prekonávať ochorenia ľahším spôsobom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vplyv stravy matky na dieta pri kojeni ked trpi mykozou noh