Cévka CN 01

Karolina    20.02.2021, 00:06

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mam téměř 4mesicni holčičku, mala nepribirala na váze, paní doktorka nám doporučila UM, které cca od 4. týdne podávám cevkou. Nyní podávám UM 4x denně po 170 ml a 1x denně mateřské mléko, které přes den odstříkávám. Malá pije přibližně 30 - 40 minut, krmíme vleže, dcerka se tak nejlépe přisaje, i když občas pláče, než se přisaje. Chtěla jsem se zeptat, zda je vhodné krmit přes cévku i takto staré miminko a s takovým objemem mléka. Do kolikátého měsíce a objemu mléka je vhodné miminko cevkou krmit? Mnohokrát Vám děkuji.

objemu mléka je vhodné miminko cevkou krmit? Mnohokrát Vám děkuji.

Milá Karolina,

ak je potrebné bábätko dokrmovať, je lepšie dokrmovať ho priamo na prsníku laktačnou pomôckou (ktorú je možné zostrojiť z cievky CN 01) než použiť na dokrmovanie akýkoľvek spôsob dokrmovania mimo prsníka, napríklad fľašu. Vo vašej situácii však existujú aj ďalšie okolnosti, ktoré by vám mohla vysvetliť v osobnom kontakte profesionálna laktačná poradkyňa z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Bábätko tak bude mať možnosť začať získavať z prsníka omnoho viac mlieka.Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Vďaka zlepšeniu prisatia bábätka a stláčaniu prsníka získa bábätko omnoho viac mlieka z prsníka. Takto dokáže získať omnoho viac mlieka, než vy odsávaním. Týmito krokmi by ste tak mohli prestať s odsávaním.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Keďže má bábätko už viac ako 4. mesiace – v medzičase, kým sa zvýši tvorba mlieka  – je najlepším riešením podávanie jedla; toho, čo dieťatku chutí. Umelé mlieko v tejto situácii už prestáva byť potrebné. V tomto veku je omnoho vhodnejšie zaviesť kalorické jedlo (čerstvé jedlo), ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Podávanie jedla je oveľa vhodnejšie ako podávanie umelého mlieka z viacerých dôvodov:
a) jedlo sa dá podávať lyžičkou alebo prstom matky a nie je potrebné použitie fľašky
b) čerstvé jedlo v tomto veku je vhodnejšie ako sušené umelé mlieko, pretože obsahuje čerstvé suroviny ako aj vitamíny a minerály 
c) dôvodom podávania príkrmov je tiež to, aby sa zvýšil kalorický príjem dieťatka, čo mu môže pomôcť v tom, aby bolo ochotné sa prisávať a piť z prsníka

Navyše podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže postupne ešte viac zhoršovať dojčenie, čo je o dôvod naviac, aby ste prešli z dokrmovania fľašou na prikrmovanie kalorickým jedlom. Základné princípy takéhoto prikrmovania sú:
- nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule

Porozprávajte sa o tejto možnosti s laktačnou poradkyňou.

3) V tejto situácii je dôležité zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) A kľúčové je zvýšiť intenzitu fyzického kontaktu s bábätkom:

  • Vyzlečte seba do pol pása a bábätko do plienky a strávte čas, keď bábätko spí, v kontakte koža na kožu.
  • Dajte si bábätko do šatky alebo do nosiča a dojčite v ňom. Pri dojčení sa môžete prechádzať alebo bábätko hojdať hore-dolu.
  • Sadnite si pri dojčení s bábätkom na fitloptu a pri dojčení ho na nej hojdajte.
  • Ponúkajte dojčenie pri prebúdzaní a pri zaspávaní. Vystihujte na dojčenie správne okamihy.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Cévka CN 01