Fixit na alergiu

Marcela    25.02.2021, 10:17

Dobrý deň, mám sezónnu alergiu, ktorá sa už u mňa začína ohlasovať upchatým nosom, kašľom, nádchou, bolesťou priedušiek. Lekárka mi vypísala liek Fixit 120 avšak v príbalovom letáku je písané, že by sa nemal užívať počas dojčenia, aj v lekárni mi vraveli, že prechádza do mlieka. Mám trojmesačného syna, ktorý je výlučne dojčený. Prosím, poraďte mi, môžem liek užívať denne alebo si ho dať len ozaj v krajnom prípade, či ho neužívať vôbec. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Milá Marcela,

dojčiace matky majú právo na liečbu a je správne, že vám lekárka predpísala potrebné lieky. Tieto lieky nepredstavujú problém z hľadiska zloženia materského mlieka, ak bude potrebovať lieky, v drvivej väčšine je pravidlo, že je bezpečnejšie pokračovať v dojčení i počas užívania lieku. Prečo? Mnohé lieky sa do materského mlieka nedostávajú, alebo ak sa dostávajú, tak len v zanedbateľných množstvách. Stopové množstvá liečiv v materskom mlieku nie sú v množstve, ktoré by bolo terapeutické. Inými slovami, len povedať, že nejaký liek sa "vylučuje do materského mlieka", nehovorí nič o tom, koľko sa ho vylučuje, a väčšinou ide o nesmierne malé množstvá. Tieto lieky je však potrebné zvážiť z iného hľadiska a to je ich potenciál znížiť tvorbu mlieka, čo pri 3-mesačnom bábätku môže predstavovať problém.
Preto, ak by bolo možné vašu situáciu zvládnuť lokálnymi prostriedkami - kvapky do nosa, do očí, spreje, aj kortikoidné, ak treba, bolo by to čisto z pohľadu vplyvu na dojčenie (nie na bábätko) lepšie. Kombinácia lokálnych antihistaminík a kortikoidov pre mnohé ženy znamená možnosť neužívať orálne antihistaminiká. Ak by ste vyčerpali možnosti lokálnej liečby, užívajte Fixit a skontaktujte sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou z nášho zoznamu, aby ste vyhodnotili dojčenie a to, či bábätko naďalej získava dostatok mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Fixit na alergiu