Očkování proti Covid-19 a kojení

Dominika    07.03.2021, 19:35

Dobrý den, jsem fyzioterapeut a mám tedy možnost očkování proti Covid-19 jako zdravotník. Kojím ale, a ještě snad dlouho budu. Zároveň ale již začínám pracovat. Vím, že očkování u kojících žen není doporučeno. Je to jen z nedostatku studií, nebo je třeba se obávat, že by vakcína ovlivnila dítě? Jsou dostupné informace, která z vakcín je při kojení vhodnější (Pfizer/ AstraZeneca..?) děkuji moc za odpověď.

Milá Dominika,

táto otázka je teraz veľmi častá a preto sme pripravili podrobný článok s vysvetleniami, prečo je pre vaše bábätko bezpečnejšie, aby ste pokračovali v dojčení, keď sa dáte zaočkovať:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/veda/ockovanie/

V čase pandémie je predčasné odstavenie dieťaťa ten najhorší krok, ktorý je možné matke navrhnúť. Pokračujte v dojčení, dojčenie nijako nečasujte po očkovaní, neobmedzujte a dojčite tak, ako to dieťatko potrebuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Očkování proti Covid-19 a kojení