Kojení a zuby, zubní kaz

Pavlína    07.03.2021, 22:39

Dobrý den.Mám téměř tříletou holčičku. Minulý týden jí zubař našel malý kaz mezi zuby jedničkou a dvojkou nahoře. Upozornil mě, že to je z kojení. Podle něj jestli nepřestanu kojit, tak se kaz může zakonzervovat a nebude se zvětšovat, jestli budu kojit dál, kazů bude přibývat. Podle vašich rad kojím kdykoli dítě během dne chce (a často si přiběhne cucnout). V noci také kojím podle dítěte.Holčička měla náročný začátek života. Je spokojená, krásně přibývá na váze a je zdravá. Jsem šťastná kojicí matka a kojit nechci přestat. Ale co s tím? Mělo by smysl omezit denní, nebo noční kojení ? Nebo to na kazy velký vliv nemá? Sladké nápoje nedávám vůbec a sladkosti velice málo.

Milá Pavlíno,

dojčenie nespôsobuje vznik zubných kazov. Ak by to tak bolo, vzhľadom na to, že v minulosti boli takmer všetky deti dojčené do veku, kedy začali mliečne zúbky vypadávať (preto sa volajú mliečne zuby), bolo by dojčenie nástrojom evolučnej samovraždy.

V tejto situácii je pre vás dôležité mať všetky potrebné informácie, aby ste sa vedeli rozhodnúť. Môžete si prečítať článok, ktorý publikoval medicínsky tím MAMILA v odbornom časopise:

https://www.stomateam.cz/cz/obecna-stomatologie/zpusobuje-kojeni-zubni-kaz

a prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-kapsicky/

V minulosti sa odporúčalo ukončiť nočné dojčenie v čase, keď sa prerezal prvý mliečny zub. Bolo to založené na predpoklade, že dojčenie zvyšuje riziko rozvoja zubného kazu podobne, ako to robí nočné pitie z dojčenskej fľaše. Nové štúdie potvrdzujú, že dlhodobé dojčenie nezvyšuje riziko rozvoja zubného kazu. Naopak, výskumy zistili, že niektoré umelé výživy rozpúšťajú zubnú sklovinu, významne znižujú pH a spôsobujú zubný kaz a postihnutie zubnej drene už po niekoľkých týždňoch. In vitro štúdia ukázala, že materské mlieko dokáže remineralizovať umelo demineralizovanú sklovinu. Nie je teda pravda, že dojčenie bude zubný kaz rozširovať. Zubný kaz sa v súčasnosti považuje za infekčné a prenosné ochorenie primárne spôsobené baktériou Streptococcus mutans.

Dojčenie a zloženie materského mlieka z pohľadu ochrany pred zubným kazom:

  • Sekrečný IgA a IgG - potenciálne spomaľujú rast streptokov.
  • Laktoferín – baktericídna aktivita – účinne pôsobí proti baktérii Streptococcus mutans
  • Laktóza – hlavný cukor materského mlieka – kariogénne baktérie nie sú schopné využiť ho tak dobre ako sacharózu.
  • Materské mlieko nespôsobuje významný pokles pH v zubnom povlaku.
  • Kalcium – materské mlieko je najlepším zdrojom vápnika, ktoré je potrebné na rast zubov a kostí, má vhodný pomer kalcium:fosfor 2 – 2, 4.
  • Počas dojčenia dieťa priamo hltá väčšinu mlieka bez toho, aby sa dostalo k zubom (takže nie je pravda, že má dieťa celú noc „zuby v sladkom“). Na rozdiel od pitia z fľaše, keď sa často obsah fľaše skladuje v ústach predtým, ako ho prehltne – toto je jeden z najčastejších dôvodov, pre ktorý matky počúvajú odporúčania, aké ste dostali vy, od zubárov – ale dojčenie skutočne nie je to isté, ako pitie z fľaše. Nehovoriac o tom, že vaša situácia je ešte špecifická v tom, že momentálne ste tehotná a v tejto fáze tehotenstva vplyvom tehotenských hormónov klesá tvorba materského mlieka takmer na nulu, takže zúbky vášho dieťatka skutočne neomýva žiadne mlieko.

Materské mlieko je druhovo špecifické, preto pre ľudí je fyziologickou normou ľudské materské mlieko. Viacerí autori, ktorí hodnotili lebky prehistorických detí, potvrdili minimálny výskyt zubného kazu u našich dojčených predchodcov.

Dojčenie však nie je zárukou pred rozvojom zubného kazu, pretože je mnoho iných rizikových faktorov, ktoré majú veľký vplyv. Ak dojčené deti pijú džúsy a jedia veľa sladkostí, aj tie majú podstatný vplyv na vznik zubného kazu. A nielen sladkosti a džúsy zvyšujú riziko vzniku zubného kazu. Aj sladené liečivá alebo zdravé potraviny, ak ich dieťa žuje väčšinu dňa, sú potenciálnym rizikom (napríklad cereálie, chlieb).

Pri hodnotení príčin vzniku zubného kazu u detí sa odporúča hodnotiť:

  1. Príjem cukrov – hlavná príčina vzniku kazu. Dôležitým poznatkom je, že nie množstvo, ale frekvencia vystavenia cukrom je kľúčom k rozvoju zubného kazu.
  2. Vek dieťaťa pri osídlení ústnej dutiny Streptococcus mutans. Prenos je najčastejšie od rodičov, súrodencov a opatrovateľov. Čím neskôr nastane kolonizácia Streptococcus mutans, tým menej je pravdepodobné, že sa vyvinie zubný kaz.
  3. Xerostómia - suchosť úst - je podporená dýchaním ústami (zväčšená nosná mandľa?), hlavne v noci (znížený tok slín).
  4. Ochorenie matky, stres, lieky počas tehotenstva.
  5. Nesprávne stravovacie návyky v rodine.
  6. Nesprávna orálna hygiena v rodine.
  7. Rodinná anamnéza – genetická predispozícia – prispieva minimálne.

Ukončenie dojčenia, alebo aj len nočného dojčenia je pre dieťa v tomto veku väčšinou mimoriadne traumatickým zážitkom, pri ktorom musí dieťa pochopiť, že jeho potreby v noci nebudú napĺňané. A odznieť môže len naplnená potreba. Všetky deti sa raz naučia spať a prespať celú noc, samé, nemusíte preto nič urobiť. Je tiež dobré vedieť, že dĺžka celkového dojčenia podľa štúdií koreluje s tým, ako dlho bolo dieťa dojčené v noci. Pri ukončení nočného dojčenia priamou úmerou klesá pri veľkej väčšine detí aj dĺžka celkového dojčenia. A napr. len z hľadiska zdravia zubov je dôležité vedieť, že práve dlhodobé dojčenie má priaznivý vplyv na rozvoj chrupu. Brazílska štúdia pozorovala 1377 detí vo veku 3 – 6 rokov. Deti, ktoré boli dojčené dlhšie ako 12 mesiacov, mali 20-násobne nižšie riziko rozvoja zadného skríženého zhryzu ako nedojčené deti a 5-násobne nižšie riziko v porovnaní s deťmi dojčenými 6 – 12 mesiacov.  Dojčenie je významný faktor pre správny rozvoj ústnej dutiny, čeľuste a zubných oblúkov. Pri každom dojčení, bez ohľadu na to, čí dieťa pije alebo saje bez pitia, pohybuje dieťa svalmi, ktoré rozťahujú zubný oblúk do správneho tvaru U. Vývoj ústnej dutiny sa deje z 90 % do cca. štvrtého roka života dieťaťa – čo je mimochodom čas, keď sa priemerne deti prestávajú dojčiť. Náhoda? Určite nie. Rovnako to potvrdzujú štúdie o tom, ako vplýva na vývoj ústnej dutiny pitie z fľaše alebo používanie cumlíka (aj „ortodontického“) – práve tieto deti mávajú problém so zubnými oblúkmi do tvaru písmena V, v ktorom sa najmä predné zuby tlačia a pokiaľ nemajú dostatok priestoru, prekrižujú, čo sťažuje ich čistenie a zvyšuje riziko vzniku zubného kazu.

Okrem toho je dobré vedieť, že poškodenie mliečnych zúbkov najčastejšie súvisí s chorobou matky v tehotenstve – ak matka dostane, hoci banálnu infekciu, v určitom týždni tehotenstva, často to spôsobí poruchu zubnej skloviny, ktorá sa prejavuje podobne, ako popisujete vy. Dojčenie toto nijako nezhoršuje, práve naopak. Dobrou správou je, že trvalé zúbky bývajú u týchto detí v poriadku.

Práve z hľadiska zdravia ústnej dutiny je kľúčové pokračovať v dojčení. Dojčenie je dôležité práve preto, aby ste svojmu dieťaťu pomáhali každým jedným dojčením k tomu, aby tvar jeho ústnej dutiny a postavenie zubov bolo správne. To súčasne neznamená, že dojčenie dokáže vyriešiť iné dôvody, pre ktoré postavenie zubov nemusí byť správne – napr. ak dieťa dýcha s otvorenými ústami, genetické predispozície atď. Aj v takejto situácii je však dôležité, aby dojčenie aspoň čiastočne korigovalo faktory, ktoré prispievajú k nesprávnemu vývoju ústnej dutiny. Mnohé matky sa od zdravotníkov v oblasti dojčenia dozvedajú informácie, ktoré budú odrážať nepochopenie dojčenia ako biologickej normy - postavenie zubov a vývin ústnej dutiny sa vždy v histórii spájal s dojčením a bol dojčením podmieňovaný a tiež sa dozviete nesprávne informácie o tom, že dojčenie poškodzuje zúbky dojčeného dieťaťa. Požiadajte zubára svojho dieťaťa o vedecké štúdie, ktorými toto tvrdenie doloží. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení a zuby, zubní kaz