Zastavenie laktácie v začiatku materstva

Michaela J.    19.03.2021, 17:10

Chcem sa prosím opýtať V pôrodnici som zažila silnu popôrodný depresiu. Prekonala som veľmi ťažký cisársky rez. Som ubolena a nevladzem kojiť. Skúšala som to síce len týždeň ale som vyčerpaná a keby mala dcérka piť mlieko z môjho prsníka nenaje sa. Mám tak maximálne 5-10ml mlieka za deň. Jeden prsník sa mi troska asi nalial ale stále niekde v ňom dostatok mlieka. Nechcem malej ublížiť nepodávania materského mlieka ale radšej by som prešla na umelé mlieko a nekojila, pretože som čoraz viac psychicky na dne ja a dcérka tiež stále place. Môžem teda prestať prikladať maličkú k prsníku a ten kúsok mlieka zmizne sám? Alebo je potrebné urobiť niečo špeciálne? Nechcem byt rozhodne nezodpovedná matka a ukrátiť dcérku o materske mlieko ale to skúšanie má ničí a malú tiež. Ak skúšam prikladat a akože kojiť tak každú pol Hodinu je hore a hladná. Akonáhle jej dám na noc umelé mlieko tak spinka spokojná. Ďakujem za odpoved.

Milá Michaela J.,

ak by ste sa rozhodli prestať dojčiť, je dôležité vedieť, že pre zastavenie tvorby mlieka nemusíte robiť nič špeciálne. Nehrozí vám nič, ak nebudete niečo špeciálne pre zastavenie tvorby mlieka robiť. V tejto situácii sa ženy často stretávajú s nesprávnym odporúčaním použiť lieky na zastavenie laktácie. Ale okrem toho, že nepomôžu na riešenie situácie s tvorbou mlieka, je dôležité sa im vyhnúť aj z toho hľadiska, že medzi ich viaceré nežiadúce účinky patrí aj riziko zhoršenia psychického stavu ženy.

Vo všeobecnosti neexistuje jednoduchý spôsob ako rýchlo zastaviť tvorbu mlieka. Neodporúčame vám užívať lieky na zastavenie laktácie, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh (ako ste aj sama videli). Pravdepodobne najlepšie riešenie je nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka trochu mlieka odstriekate, ak prsníky budú veľmi plné.

Ak máte príliš naliate prsia, tak môžete okrem odstriekania použiť kapustné listy, ktoré si môžete dávať neustále, kedykoľvek chcete, kapustné listy môžu byť chladené z chladničky.

Ak by ste pociťovali prílišné naliatie, môže to trvať určitú dobu (bez liekov aj s liekmi, približne týždeň), samotná tvorba mlieka môže pretrvávať dlhú dobu podobne ako pri iných ženách, ktoré prestanú dojčiť, a toto si nevyžaduje žiadne riešenie.

Ak by ste mali chuť a energiu, môžete sa porozprávať s niektorou z našich laktačných poradkýň:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorými sa môžete porozprávať o tom, aké možnosti máte. Okrem toho, že získate pochopenie a podporu, bez ohľadu na to, aké bude vaše nasledujúce rozhodnutie, máte možnosť získať rôzne uhly pohľadu, ktoré teraz možno nevidíte. Je možné, že by v tejto situácii bolo potrebné pomôcť vám psychicky liečbou (pričom tieto lieky bude možné užívať aj počas dojčenia) a získate energiu a schopnosť začať riešiť situáciu aj pre pokračovanie v dojčení. Fľaša s umelým mliekom sa často zdá byť jednoduchším riešením, ale v skutočnosti to tak nie je. Zarábať umelé mlieko je časovo náročnejšie a aj fyzicky náročnejšie pre starostlivosť o bábätko. Štúdie ukazujú, že ženy, ktoré nedojčia, sa vyspia približne o 40 minút menej každú noc. Dojčenie zjednodušuje starostlivosť o dieťa. Ak by ste získali správnu pomoc a podporu, je možné, že zistíte, že zlepšiť dojčenie a následne dojčiť, je vlastne jednoduchšie. Je pochopiteľné, že v situácii, kedy ste vyčerpaná a ubolená, človek nemá chuť hľadať riešenia a má energiu len na to, aby to celé skončilo. Ale o bábätko sa budete musieť starať aj naďalej a hoci vám to iste ľudia v okolí hovoria, fľaša s umelým mliekom nemusí byť jednoduchšie riešenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zastavenie laktácie v začiatku materstva