Pomalý spúšťací reflex pri odsávaní

Jana    24.03.2021, 09:08

Pekný deň prajem. Chcela by som sa na Vás obrátiť s prosbou o radu. Moja dcérka má 6 mesiacov a celý čas je kŕmená materským mliekom, avšak nekojim ale odsávam. Doteraz nebol nejak extra veľký problém, ale prešla som si upchatým mliekovodom a odvtedy mam problém s púšťacím reflexom. Mlieko v prsníku mám ale mám problém ho prostredníctvom odsávačky odtiaľ dostať, musím doslova mlieko násilným spôsobom z prsníka rukou vytláčať a odsávačku zapnúť na najvyšší výkon. Existuje niečo čo by to mlieko odtiaľ popohnalo? Predtým som odsala za 20 minút a teraz to trvá kľudne aj raz toľkú dobu a objem mlieka sa stále pomaličky zmenšuje. Ďakujem veľmi za radu. S pozdravom Jana

Milá Jana,

táto situácia môže byť spôsobená viacerými faktormi, napríklad:

1) efektívnosť odsávania - môžete skúsiť pridať aj ručné odstriekavanie a stláčanie prsníka

2) kvalita odsávačky

3) to, ako často odsávate (ideálne by bolo aspoň 8 x denne, z toho aspoň raz v noci)

Odporúčame vám zvážiť zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Okrem toho urobte tieto kroky:

1) Skontrolujte odsávačku, či problém nie je v nej - po mesiacoch odsávania sa mohlo s odsávačkou stať niečo, čo spôsobuje, že neodsáva dostatočne dobre.

2) Ďalej môžete skúsiť po odsávaní odsávačkou doodstriekať mlieko ručne, niektoré ženy takto získajú ešte pomerne veľké množstvo mlieka.

3) Skontrolujte, či ste nezačali užívať nejaké lieky, ktoré spôsobujú zníženie tvorby mlieka - hormonálna antikoncepcia (aj vnútromaternicové teliesko s obsahom hormónov), antihistaminiká, niektoré lieky proti kašľu, ktoré obsahujú pseudoefedrín, niektoré ďalšie lieky.

Pokračujte v odsávaní pre svoje dieťatko, aj keby išlo o menšie množstvo – toto je pre dieťatko nesmierne cenné, každá kvapka je tekuté zlato. Skúste pre podávanie mlieka nepoužívať fľašu, toto môže zvýšiť šancu, že sa ešte môže niekedy v budúcnosti prisať.

Naďalej môžete skúšať dieťatko občas priložiť k prsníku, pretože sú bábätká, ktoré sa prisajú aj po veľmi dlhej dobe, a preto má zmysel to skúšať. Trávte občas s dieťatkom čas v kontakte koža na kožu, bez toho, aby ste mu núkali prsník alebo sa ho snažili nalákať, nechajte dieťatko takto spať, niekedy sa môže stať, že sa prisaje pri precitaní.

Obzvlášť v situácii, ak ste udržali tvorbu materského mlieka toto má zmysel. Pretože dostatočná tvorba mlieka je kľúčom k tomu, aby sa bábätko prisalo. Skúste nájsť poradkyňu, ktorá by mala dostatočné zručnosti na to, aby vám s prisatím pomohla - stálo by to za to skúšať:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pomalý spúšťací reflex pri odsávaní