Ako zvysit laktaciu pro starsim dietatku?

Eva    29.03.2021, 11:11

Dobry den. Dcera ma aktualne 17 mesiacov. Dojcim ju od narodenia. V poslednych 3 mesiacoch sa mi vsak produkcia mlieka velmi znizila. Dokonca natolko, ze som na noc nutena dokrmovat umelym mliekom. Cez den sa nadalej dojci, ale prsnik si pyta neustale. Pritom mam pocit, ze si povedzme 5-6x potiahne a uz pre nu nemam viac mlieka a o 15 minut by uz chcela opat. Da sa produkcia mlieka zvysit aj v tomto veku? Dakujem

Milá Eva,

tvorbu mlieka je možné zvýšiť aj pri staršom dieťatku. V tejto situácii vám odporúčame skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou osobne alebo online, aby ste mohli spoločne vyhodnotiť, ako konkrétne vo vašej situácii postupovať:

  1. Spoločne urobíte kroky pre zvýšenie tvorby mlieka, ak by to bolo potrebné:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

  1. Vyhodnotíte, ktoré kroky by vo vašom prípade mohli byť príčinou zníženia tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Body, ktoré identifikujete ako možné príčiny zníženia tvorby mlieka, by ste potom mali s laktačnou poradkyňou prejsť a pokúsiť sa tieto faktory zmeniť alebo odstrániť.

  1. Vyhodnotíte, ako vyzerá momentálne vaša situácia.

Pretože 1,5-ročné deti sa dojčia z mnohých rôznych dôvodov, nielen preto, že v tom momente sú hladné alebo smädné. Prečítajte si napríklad tento príbeh:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/dojcenie-dvojrocneho/

ktorý popisuje, ako typicky vyzerá dojčenie dieťaťa v tomto veku. Časté alebo dlhé dojčenie nemusí nevyhnutne znamenať, že dieťa potrebuje získavať viac mlieka alebo, že tvorba mlieka je znížená.

Takisto sa s laktačnou poradkyňou porozprávate o tom, čo sa deje pred spaním, prečo máte pocit, že riešením je dokrmovanie. Aj v prípade, že by skutočne teraz dieťatko nezískavalo dostatok mlieka, kalorický príjem je možné zvýšiť jedlom, zvlášť kalorickými potravinami (ich zoznam nájdete na konci tohto článku: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/). Umelé mlieko už 1,5-ročné dieťa  nepotrebuje a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by ho nemalo v tomto veku dostávať už ani úplne nedojčené dieťa. Navyše, ak sa podáva umelé mlieko fľašou, toto môže zhoršovať prisatie bábätka k prsníku a skutočne znižovať tvorbu mlieka a spôsobovať bolestivé dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako zvysit laktaciu pro starsim dietatku?