Dojčenie :-)

Katy    29.03.2021, 17:04

Dobrý deň. Moja dcérka je plne dojčená od prvého dňa. Má 4,5 mesiaca. Medzi 3-4 mesiacom sa kojila každé 2-3 hod. niekedy aj 1,5. Vždy na požiadanie. Od 4. mesiaca sa jej moc nechce papať. Prikladám vždy, ale napapá sa poriadne tak 3krát za deň a raz v noci. Budí sa ale 3-4 krát. Pomedzi to si len cucká. Aj cez deň aj v noci. Dosť začala zvrackať, načo u nej nie sme zvyknutí. Dodávam, že má 7,5 kg. Inak je to vysmiata, živá slečna. Otázka znie, či to nie je málo, to dojčenie. Či nepapá málo :-) Ďakujem

Milá Katy,

v tejto situácii je kľúčové vyhodnotiť, ako vyzerá pitie bábätka na prsníku a ako vyzerá jeho správanie. Odporúčame vám preto stretnúť sa osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Ak by sa ukázalo, že bábätko takto reaguje na zníženie toku mlieka, existujú kroky, ako zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až neskôr. Pri niektorých bábätkách sa môže zníženie príjmu mlieka prejavovať častejším grckaním, ktoré pred tým nebolo obvyklé. Ak by bolo potrebné zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka, v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy klesá postupne príjem mlieka zo strany bábätka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by to bolo potrebné, urobíte spoločne s poradkyňou kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) V prípade, že by bábätko potrebovalo získavať viac mlieka, kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie :-)