Senna nadcha verzus benedikt lek a senovka gr

Eva    04.04.2021, 15:07

2 dni stare dieta. Chcem kojit. Ak mam silnu sennu nadchu mozem zacat uzivat benedikt lek a senovku grecku? Byva na to alergicka reakcia?

Milá Eva,

môžete užívať bylinky na zvyšovanie tvorby mlieka. Na druhej strane na druhý deň po pôrode mávajú ženy dostatok mlieka a v prípade správnej pomoci ho dokážu bábätká získavať a podporovať tak prirodzene tvorbu mlieka. Navyše bylinky samotné samy o sebe nie sú nikdy riešením. Z vašej otázky nevyplýva z čoho máte dojem, že máte menej mlieka a bábätku to nestačí. Niekedy sa ženy snažia tvorbu mlieka zvýšiť, pretože dojčenie posudzujú podľa ukazovateľov, ktoré v skutočnosti nemusia znamenať, že bábätko nezískava dostatok mlieka. Z hľadiska zvýšenia tvorby mlieka odporúčame pre zvýšenie tvorby mlieka urobiť aj ďalšie kroky. Pretože cieľom nie je len zvýšiť tvorbu mlieka, ale zlepšiť dojčenie. A pre zlepšenie dojčenia nestačí zvýšiť tvorbu mlieka a pokračovať v dojčení bez odstránenia príčiny, pre ktorú tvorba mlieka klesá. Odpoveď vám odporúčame hľadať v kontakte s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože pre zlepšenie príjmu mlieka pri dojčení môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Ďalší postup by sa mal odvíjať od toho, čo ste spoločne vyhodnotili s poradkyňou pri pozorovaní dojčenia. Niekedy sa stáva, že ženy uvažujú o tom, či je tvorba mlieka dostatočná na základe rôznych príznakov, ktoré nemusia znamenať, že sa niečo s tvorbou mlieka deje. Odporúčame vám teda s poradkyňou budete dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy sa uvažuje o nedostatočnej tvorbe mlieka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko napr. potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by to bolo potrebné, užívajte bylinky pre zvýšenie tvorby mlieka, ale 2 dni po pôrode by mala stačiť úprava polohy a prisatia bábätka spolu so stláčaním prsníka.

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

6) Čo sa týka sennej nádchy je dôležité v prípade potreby liečby vyhnúť sa orálnym antihistaminikám, pretože majú potenciál znížiť tvorbu mlieka. V prípade potreby liečby uprednostnite lokálne prostriedky sa obsahom antihistaminík alebo kombináciu antihistaminík a kortikoidov lokálne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Senna nadcha verzus benedikt lek a senovka gr