Dojčenie cez celé tehotenstvo

Zdenka    08.04.2021, 12:00

Dobrý deň, prosím vás, ak by som dojčila celé tehotenstvo - až do úplneho konca ... dalo by sa tým predísť tým ťažkým začiatkom pri kojení druhého dieťaťa, kedy sa tvoria hrče a je všetko bolestivé? Alebo to na to nemá žiadny vplyv? Dá sa vôbec vydržať kojiť celé tehotenstvo a neprísť o mlieko?

Milá Zdenka,

je možné dojčiť počas tehotenstva a potom aj po pôrode pokračovať v dojčení novorodenca spolu so starším dieťatkom (tomu sa hovorí tandemové dojčenie). Mnohé ženy sa rozhodnú pokračovať v dojčení počas tehotenstva z rôznych dôvodov, okrem iného im dojčenie počas tehotenstva poskytuje chvíle, kedy nemusia pobehovať za aktívnym starším dieťaťom, dojčenie im naďalej pomáha uľahčovať materstvo a rovnako po pôrode pomáha dojčenie staršieho súrodenca v starostlivosti o obe deti. Preštudujte si aj ďalšie dôvody a tiež vedecké vysvetlenia a odpovede na mnohé témy, ktoré sa týkajú dojčenia v tehotenstva:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tehotenstvo/

a tandemového dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tandemove/

Pri dojčení v tehotenstve tvorba mlieka pokračuje, ale zároveň je znížená vplyvom tehotenských hormónov. Ak sa pýtate, ako neprísť pri dojčení v tehotenstve o mlieko, odpoveď je jednoduchá: pokračovať v dojčení staršieho dieťaťa. Je zrejmé, že bude získavať menej mlieka, než keby ste neboli tehotná, ale to nepredstavuje žiaden problém, drvivá väčšina starších detí sa bude dojčiť ďalej bez ohľadu na množstvo mlieka, ktoré vypijú. Nehovoriac o tom, že materské mlieko v tehotenstve sa svojim zložením podobá na to mlieko, ktoré sa označuje ako kolostrum alebo tekuté zlato, to mlieko, ktoré pijú bábätká po pôrode.

Po narodení ďalšieho bábätka a po pôrode placenty sa tvorba mlieka vyvíja rovnako, bez ohľadu na to, či budete v tehotenstve dojčiť, alebo nie. Kolostrum sa tvorí priebežne počas tehotenstva a nie je potrebné sa obávať, že by ho staršie dieťa tým, že sa v tehotenstve dojčí, „vypilo“. Naopak dojčenie je aj pre vaše staršie dieťatko naďalej mimoriadne dôležité a je dôležité v dojčení pokračovať – k tejto téme si môžete prečítať tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

Pre to, aby novorodenec získaval v prvých dňoch po pôrode dostatok materského mlieka, je potrebné sústrediť na kroky, ktoré sú dôležité aj pre ostatné mamičky v rámci prevencie problémov s dojčením. Prečítajte si tento dokument hovoriaci o tom, čo je dôležité pre správny začiatok dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

Na dojčenie vás už v tehotenstve môže pripraviť poradkyňa pri dojčení, ktorá organizuje školy dojčenia pre tehotné. Vyberte si takú poradkyňu v mieste vášho bydliska z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spolu s poradkyňou prejdete jednotlivé kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najlepšie. Po pôrode môžete s poradkyňou skontrolovať, či je všetko v poriadku.

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie cez celé tehotenstvo