Dojčenie a dezinfekcia

Žofia    21.05.2021, 12:30

Dobrý deň, 2,5 ročnú dcérku dojčím na požiadanie a chcela by som sa opýtať, či je používanie dezinfekcie na ruky aj na povrchy bezpečné. Vonku si často dezinfikujem ruky, aj deťom po preliezkach, ked idu niečo papať a podobne. Nemôže sa toľké používanie dezinfekcie, niekedy možno prehnane, tiež v školách, po nakupovaní prejaviť na zdraví dietata? Nemôže sa tolkym striekanim na ruky dezinfekcia dostat do mliečka? Ďakujem!

Milá Žofia,

z hľadiska dojčenia je bezpečnejšie pokračovať v dojčení aj v prípade, že používate často dezinfekčné prostriedky. Je zrejmé, že súčasné používanie dezinfekcie je veľmi časté, ale otázka toho, či ide o bezpečný postup, sa netýka dojčenia ako takého. Z hľadiska dojčenia ide o lokálnu aplikáciu, čo znamená, že materské mlieko neobsahuje zložky dezinfekcie. Navyše dôvod, prečo teraz tak intenzívne ľudia používajú dezinfekciu je pandémia koronavírusu, takže akékoľvek obmedzovanie dojčenia alebo ukončovanie dojčenia, aby ste mohli používať často dezinfekciu, je kontraproduktívne aj z hľadiska toho, že v prípade infekcie je dojčenie ešte dôležitejšie pre zdravie dieťaťa a preto, že dojčenie môže mať ochrannú funkciu pri prevencii ochorení, vrátane ochorenia na kovid. Pokračujte preto v dojčení aj v prípade, že často používate dezinfekciu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a dezinfekcia