Časté zápaly prsníkov už 4mesiac dojčenia

Veronika    25.05.2021, 10:43

Mám 4 mesačnú dcérku váži už 7 kg je plne dojčena z oboch prsníkov každé 2,5-3 hodinky každý prsník takých 8-10 min a raz so týždňa sa mi zápaly buď jeden alebo druhý prsník. Mám ho boľavý červený fľak a hrcku ktorú musím masírovať a vecne mám doma kúpenú kapustu na obklady. Myslela som že začnem kojiť stále jeden prsník no bojím sa že sa to len zhorší a jeden prsník mi nevydrží až 6 hodin stať bez vyprázdnenia. K tomu v noci mi pospi aj 5-6 hodin a to by prsia na striedačku nezvládli. Malej aj stačí jeden niekedy no ja jej ponúkam aj druhý lebo ho mám veľmi vždy naliaty a bojím sa zápalov. Tak si na to aj zvykla. Niekedy ju odtrhnem aj keď ešte nedopila a ponúkam druhý nech sa mi úľavy

Milá Veronika,

zápal prsníka vždy spôsobuje infekcia. Je vysoko nepravdepodobné, aby ste mali raz týždenne zápal prsníka. To, čo popisujete, vysoko pravdepodobne nie je zápal prsníka, ale opakujúce sa zablokované mliekovody (a preto nie je potrebná antibiotická liečba) a je to dôvod pre opätovnú konzultáciu s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Pretože v tejto situácii je kľúčové zistiť primárnu príčinu a tiež urobiť kroky, aby sa vaša situácia uľahčila a aby ste dokázali predchádzať ďalším zablokovaným mliekovodom.

Zablokované mliekovody sa typicky samy vyriešia do 48 hodín, aj bez akejkoľvek liečby, a to napriek tomu, že ich príznaky sa zápalu prsníka dosť podobajú: niekedy sú sprevádzané horúčkou, často vysokou, bolesťou prsníka, hrčkou v prsníku, začerveným miestom na koži. Na väčšinu vašich otázok vám v tomto smere dá odpoveď náš materiál o zablokovaných mliekovodoch:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/

Začnite okrem iného užívať lecitín v dávke 1200mg 4xdenne. Je tiež dobré vedieť, že opakované zablokované mliekovody majú tendenciu sa s časom zlepšovať a ich frekvencia klesá. Súčasťou liečenia zablokovaných mliekovodov je aj snaha o odpočinok a spánok - skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s bábätkom v posteli, dojčiť ho a spať. Spolu s laktačnou poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky:

Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a rovnomerné vyprázdňovanie prsníka – toto je kľúčový krok pre to, aby sa nehromadilo mlieko v niektorej časti prsníka, čo potom vedieť k vzniku zablokovania. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Naučte sa, ako stláčaním prsníka zlepšiť vyprázdňovanie prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Keď už bábätko nepije aj napriek stláčaniu, ponúknite mu druhý prsník. Nesnažte sa o to, aby bábätko pilo pri jednom dojčení len z jedného prsníka, táto stratégia znižuje tvorbu mlieka a zvyšuje náchylnosť k zablokovaniu mliekovodov.

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. V noci spite spolu s bábätkom v jednej posteli, aby sa mohlo zobudiť, keď bude pripravené na dojčenie.

Jedným z dôvodov pre osobnú konzultáciu je to, že vaša situácia sa môže zlepšiť primárne zlepšením vyprázdňovania prsníka (čo zahŕňa zlepšenie polohy a prisatia a tieto body nie je jednoduché naučiť sa správne robiť prostredníctvom internetu) a predchádzaním tomuto stavu. Opakujúce sa zablokované mliekovody si niekedy vyžadujú aj preliečenie bradaviek, s týmto krokom vám pomôže laktačná poradkyňa v osobnom kontakte.

Na zablokovaný mliekovod nepoužívajte kapustové listy. Nepomáhajú riešiť zablokovanie mliekovodu, môžu vám priniesť subjektívnu úľavu z priloženia chladivého listu na prsník, ale situáciu neriešia a nezlepšujú, práve naopak, šťava z kapustových listov má potenciál znižovať tvorbu mlieka. Rovnako sa neodporúča používať iné „babské“ recepty, ako je obklad z tvarohu, zemiakov, vína, či slivkového lekváru. Odporúčame vám namiesto toho využiť tieto opatrenia, ktoré by vám mohli pomôcť:

a) ak sa upchatie opakuje stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu. Nechlaďte prsníky (v tejto súvislosti nepoužívajte tvarohové zábaly, ktoré situáciu nijako neriešia, jediné, čo poskytujú, je subjektívny pocit úľavy pri chladivom obklade, avšak chlad zhoršuje liečbu a môže spôsobovať chronické opakovanie týchto problémov).

c) skúste spoločne s poradkyňou zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú

d) jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s dieťaťom v posteli, dojčiť ho a spať.

e) začnite užívať lecitín 1200 mg 4-krát denne



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté zápaly prsníkov už 4mesiac dojčenia