Dĺžka dojcenia

Renata    04.06.2021, 14:47

Dobry den, chcem sa opýtať, ci ma prosim vyznam odsavat si mlieko a dávať ho pit dieťatku ktoré ma 24mesiacov? Z prsníka uz piť nechce, no uplne bez mlieka ho nechať nechcem a umele mi veru moc nesedí aj ked dieťa je schopné ho vypiť ale malinko. Mam si mliečko odsavat a dávať dieťaťu alebo ostať uz na um, ked sa odstavili? Dakujem pekne

Milá Renáta,

otázka odsávania je v tejto situácii do veľkej miery otázkou toho, nakoľko máte na takéto opatrenie čas a možnosť. Ak by ste chceli pre dieťatko mlieko odsávať a bude ochotné ho piť, potom každá kvapka materského mlieka je naďalej preňho tekutým zlatom. Naďalej poskytuje dieťaťu výživovo kvalitné materské mlieko obsahujúce nutrične hodnotné látky, ale okrem toho aj probiotiká napomáhajúce jeho črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, rôzne látky napomáhajúce správnemu rozvoju imunitného systému dieťaťa a zlepšujúce jeho schopnosť brániť sa rôznym ochoreniam a mnohé ďalšie mimoriadne cenné látky ako kvalitné vitamíny, minerály, bielkoviny a tuky. Naďalej obsahuje stovky látok, ktoré dieťatko nezíska z iného zdroja potravy. Stále ide o omnoho kvalitnejšie mlieko než kravské či umelé mlieko. Materské mlieko je stále nenahraditeľná, jedinečná tekutina, ktorá je dôležitá pre správny rast a vývin orgánov a celého tela dieťaťa. Umelé mlieko už podľa Svetovej zdravotníckej organizácie dieťa po 6 mesiaci nemá dostávať, ani v prípade, ak by nebolo vôbec dojčené:

https://www.mamila.sk/sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí.

Preto má zmysel zamerať sa radšej na čerstvú a pestrú stravu a ak by ste chceli, môžete dieťatku podávať odsaté či odstriekané materské mlieko z pohára alebo primiešané do jedla. Odsávanie má zmysel aj preto, že ak by ste udržali tvorbu mlieka, je možné, že sa dieťatko ešte prisaje. Napriek tomu, že väčšina detí nie je v 24 mesiacoch už dojčená, nie je to preto, že deti sa typicky dojčia niekoľko mesiacov a potom už dojčenie nepotrebujú. Mnohé deti sa odstavia predčasne vo veku, kedy by za iných okolností ešte boli dojčené. A niekedy sa za priaznivých okolností tieto deti znova vrátia k dojčeniu. Odporúčame vám urobiť kroky opísané v tomto materiály:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

a prípadne sa poradiť s laktačnou poradkyňou, ako zvýšiť šance, aby sa dieťatko k dojčeniu vrátilo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dĺžka dojcenia