Dlouhodobé kojení - 4 roky a více

Veronika    08.06.2021, 13:32

Dobrý den, kojím syna, který má 4 a půl roku. Před měsícem se mi narodil druhý syn, kojila jsem i celou dobu těhotenství a nyní kojíme tandem - někdy dohromady, někdy každého syna zvlášť. Bohužel mí rodiče (neurolog a psychiatrička) mají s kojením staršího syna opravdu problém, často mi to vyčítají. Poslala jsem jim váš článek o dlouhodobém kojení a táta mi na to odpověděl emailem, který kopíruji níže. Tvrdí, že žádné studie nezahrnují děti starší 3 let. Znáte prosím nějaké takové? Moc by mi pomohlo, kdybych jim mohla dokázat, že kojení do samoodstavu je stále prospěšné a že samoodstav může nastat klidně i v 6-7 letech... Ten tlak z jejich strany je tak velký, že hrozí, že se přestaneme vídat. Moc děkuji a zdravím. "Prosel jsem to myslim podrobne. Studie s kojenim, na ktere se clanek odvolava, zahrnovaly pouze minimum deti do tri let, ktere byly kojene. Ten hlavni zdroj zahrnoval pouhych 38 deti ve trech vekovych kategoriich (do 1, 2 a 3 let, tedy 12 deti ve vekove skupine do 3 let)!!! Vetsina vsech citovanych studii je provedena na kojencich a batoletech (do 1 roku). U starsich deti udaje zcela chybi a pohybujeme se tak na urovni přání a hoaxu. Ten tebou poslany cesky clanek je tendencni a zavadejici (napriklad vloženim informaci o kmenovych bunkach nebo miRNA - ty samozrejme pres sliznici GIT neprochazi). Kojeni je zcela urcite detem do jednoho roku prospesne, a je možné, ze muze byt prospesne i pro deti do dvou ci tri let. Nic jineho z clanku v Lancet (na ktere se ten tvuj web odkazuje), ani z materialu WHO, nevyplyva. Shrnuto, neexistuje zadny dukaz, ze kojeni deti ve veku nad 3 roky zlepsuje imunitu ci IQ. Naopak existuje nepreberne mnozstvi dukazu, ze tyto zalezitosti mohutne posiluje laska a pece matky, jakoz i podnetne a tvorive prostredi, v nemz dite vyrusta. O genetickych faktorech ani nemluvim... "

Milá Veronika,

je paradoxné, že ľudia požadujú dôkazy týkajúce sa normálneho fyziologického spôsobu starostlivosti - dojčenia. Dojčenie je spôsob, akým deti dostávali starostlivosť a výživu po desaťtisíce rokov. Aj keby sme dokonca namiesto dojčenia hovorili len o jednom jeho aspekte - materskom mlieku - tak materské mlieko ako také poskytuje jedinečnú výživu skladajúcu sa z tisícok látok počas celého obdobia, keď dieťa materské mlieko pije. Prečo by teda dieťa nemalo mať možnosť dostávať tieto jedinečné látky, ktoré sa v bežnej potrave nenachádzajú alebo ich inak z potravy dieťa pomerne ťažko získava?

Materské mlieko počas celého obdobia dojčenia obsahuje imunitné látky a faktory, v každej jednej dávke materského mlieka. Materské mlieko celý čas, keď ho dieťa pije, obsahuje minerály, vitamíny, bielkoviny, kvalitné tuky a podobne. Je to v tomto zmysle jedinečná potravina. Výskumy o zložení materského mlieka sú rovnako aplikovateľné na materské mlieko v akomkoľvek veku ho dieťa pije. Dôležitosť materského mlieka nijako neznižuje to, v akom veku ho dieťa pije. Pozitívny efekt dojčenia je závislý od "dávky" - inými slovami: čím viac materského mlieka dieťa vypije, tým lepšie. Takže aj keby nešlo o nič iné, tak materské mlieko je aj pre staršie deti jedinečné z výživového hľadiska.

Ale ide aj o viac: V materskom mlieku sa nachádza množstvo ďalších látok - od probiotík cez rastové faktory, cez faktory ako HAMLET, ktoré majú účinok na rakovinotvorné bunky, až po lyzozým či biele krvinky, ktoré pomáhajú činnosti imunitného systému, o obsahu protilátok ani nehovoriac. A to sme ešte ani len nezačali hovoriť o význame dojčenia pre rozvoj mozgu - dojčenie samotné v tomto smere poskytuje jedinečný spôsob stimulácie - rovnakým mechanizmom, ako to robí na začiatku. Mnohé z úvah, ktoré uvádzate, pochádzajú zo snahy logicky veci vysvetliť, ale bez dôkladného preskúmania problematiky sa dá následne dopracovať k nesprávnym záverom. Kmeňové bunky napríklad skutočne sú súčasťou materského mlieka a skutočne sa dostávajú do tela bábätka. Predstavu, že sa nevstrebávajú z tráviaceho traktu jednoznačne vyvracajú vedecké štúdie, napríklad štúdia na myšiach, pri ktorých sa kmeňové bunky z materského mlieka našli napríklad aj v mozgu dojčených mláďat.  

Mechanizmy fungovania dojčenia, ktoré sú tak veľmi dobre opísané pri začiatkoch dojčenia, fungujú počas celého obdobia dojčenia. Len treba tieto poznatky aplikovať aj na staršie deti. Takže napriek tomu, že do štúdií, ktoré ukazujú na vplyv dojčenia na zdravie dieťaťa, boli prevažne zahrnuté dojčené deti, ktoré mali rok - či dva a existuje pomerne málo štúdií s deťmi dojčenými 3 - 4 a viac rokov, to predsa neznamená, že všetky štúdie, ktoré zistili, že nedojčenie prináša riziká a že je dôležité pokračovať v dojčení aj po roku či dvoch, nie je možné interpretovať tak, že pozitívny vplyv dojčenia bude pokračovať aj naďalej, zvlášť, keď je zrejmé, že dieťa sa chce dojčiť aj po 3 - 4 roku života. Navyše, ak sa človek zamyslí nad fyziológiou a anatómiou, ako vysvetliť napríklad fakt, že rozvoj tvárovej časti lebky sa deje z 90 % práve do približne 4 roku života, teda do času, kedy je dieťa typicky ešte dojčené a teda pohyby svalov pri dojčení pomáhajú k tvarovaniu kostí a ďalších štruktúr tvárovej časti lebky? Nehovoriac o imunitnom systéme, ktorého rozvoj sa z veľkej miery ukončuje práve v čase, kedy sa deti prestávajú dojčiť. Ak sa rozhodnutie o ukončení dojčenia ponechá na dieťati, bude sa dojčiť, aj po 3. roku života a je preto zrejmé, že dojčenie potrebuje. Ak niekto navrhuje niečo iné, mal by nájsť dôkazy, že tento zásah prináša výhody a že neprináša riziká.

A koniec-koncov: Ak sa staršie dieťa má záujem dojčiť, prečo by sa dojčiť nemohlo? Ak sa v tom emaile uvádza, že dôležitá je "láska a péče matky", tak prečo by súčasťou tejto lásky a starostlivosti nemohlo byť dojčenie? Navyše láska a starostlivosť sa predsa s dojčením vzájomne nevylučujú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlouhodobé kojení - 4 roky a více