Dokrmování během nepřítomnosti matky

Lucie    15.06.2021, 13:18

Dobrý den, mám 5ti měsíční holčičku výlučně kojenou, s kojením žádný problém není. Budu ale muset na cca 15 hodin od ní odejít pryč, zůstane s manželem. Mléko zatím odstříkávám a řeším, jakým způsobem ji mléko co nejlépe podat, aby jí kojení alespoň částečně nahradilo. Poradíte mi prosím? Děkuji

Milá Lucie,

ideálne je vziať bábätko so sebou, prípadne zobrať človeka, ktorý sa oňho stará so sebou tak, aby ste bábätko mohli kedykoľvek nadojčiť. Pravdepodobne ste túto možnosť dôkladne zvážili a rozhodli ste, že takéto riešenie nie je možné. Na druhej strane mnoho týchto rozhodnutí je ovplyvnených aj otázkami toho, „čo si ľudia pomyslia“, „nevidela som nikoho, kto by to riešil spolu s bábätkom“. Je možné, že naozaj ide o situáciu, v ktorej by mohli byť bábätko pri vás alebo by mohlo aspoň v nejakom čase byť s vami a medzičasom by sa oňho staral manžel alebo iný človek, ktorý bábätko pozná. Nie je miesto, kam by sa bábätká nedali vziať. Navyše vo vašej neprítomnosti bábätkám ani tak nechýba jedlo ako vy, takže kŕmenie nemusí jeho potreby naplniť. Odporúčame vám túto situáciu prekonzultovať s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože je možné, že spoločne prídete na nejaké možnosti, ktoré vám v rodine nenapadli, ktoré vašu situáciu významne zľahčia.

Ak by skutočne nebola žiadna možnosť s bábätkom byť a bude sa oňho starať 15 hodín manžel, môže vám tiež pomôcť prejsť túto situáciu s laktačnou poradkyňou. Môže vám pomôcť s technikou odstriekavania mlieka, aby ste sa vyhli počas odlúčenia prílišne naliatym prsníkom, vytekaniu mlieka a aby ste udržali tvorbu mlieka. Poradí vám tiež, ako toto mlieko skladovať, aby ste ho mohli potom neskôr využiť a nemuseli ste ho vyhadzovať. Vášmu manželovi môže pomôcť so spôsobmi, ako bábätku potom v čase vašej neprítomnosti podať tak, aby ste nemuseli použiť fľašu. Prešla by s ním tiež spôsoby, ako bábätko utíšiť a uspať tak, aby nebolo potrebné použiť fľašu alebo cumlík. Pretože okrem nakŕmenia bábätka pravdepodobne najnáročnejšie budú situácie pred spaním a nad ránom. To, čo dieťa získava v týchto časom dojčením, je komplex mnohých dôležitých vecí, z ktorých výživa či voda tvoria len malú časť. Psychologické aspekty dojčenia, aspekty súvisiace s uspávaním, s blízkosťou, s uistením sa o prítomnosti matky, s fyzickým kontaktom, s bezpečím a podobne sú pre dieťa v tomto veku z hľadiska dojčenia mimoriadne dôležité a nie je jednoduché ich nahradiť. A odlúčenie od matky môže predstavovať pre dojčené dieťa v tomto veku veľmi náročnú situáciu.

Z tohto dôvodu je dojčenie pre dieťa ťažko nahraditeľné a neexistuje vyskúšaný univerzálny návod na to, aby to nebolo stresujúce a aby manžel vedel, ako to urobiť. To závisí od jeho skúseností s bábätkom, od ich vzťahu, od toho, koľko času bežne s bábätkom trávi a od jeho tvorivosti. A dokonca aj napriek tomu to môže byť veľmi zložité. Určite nestačí voda - dokonca je pravdepodobné, že bábätko ani nebude chcieť piť vodu (alebo čokoľvek iné), bábätko chce dojčenie, a to v jeho predstavách neznamená pitie.

Skúste sa spolu s manželom porozprávať o tom, ako to bude fungovať, keď budete preč. Aké prostriedky používal doteraz na uspávanie bábätka? Ak žiadne, ak ste ho uspávali výlučne vy, tak čo si vie predstaviť, že urobí, aby bábätko zaspalo? Bude ho nosiť? Čo bude robiť, keď nebude chcieť zaspať a bude plakať? Čo urobí ráno, keď bude chcieť dojčenie? Ak ráno skrátka spolu vstanú skôr, čo urobí cez deň, keď bude pre to mrzutý? Riešenie týchto otázok musí prísť z vášho poznania vášho dieťatka a z toho, ako sa manžel oň doposiaľ staral. Nie sú v tomto smere zaručené rady, ktoré by pri každom dieťati fungovali. Ale máme zo skúseností s inými ženami rôzne tipy a skúsenosti, ktoré vám môže odovzdať laktačná poradkyňa pri konzultácii tejto situácie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dokrmování během nepřítomnosti matky