Ukončiť dojčenie počas 2.trimestra tehotenstva kvôli bolesti bradaviek

Zuzana    18.06.2021, 14:49

Dobrý deň, potrebovala by som sa poradiť, ako postupovať. Som v 16. týždni tehotenstva a stále dojčím. Dcérka bude mať o týždeň 1 rok. Začala som cítiť nepríjemnú bolesť bradaviek počas dojčenia, možno to nie je len tehotenstvom, ale aj zúbkami. Napriek tomu, že bradavky večer ošetrujem, neprechádza to. Neviem, či sa to ešte môže časom ustáliť alebo je potrebné dojčenie ukončiť. Bola som rozhodnutá dojčiť čo najdlhšie aj napriek odporučeniu gynekológa hneď po potvrdení tehotenstva, aby som ihneď prestala (môj hematológ mi zas odporučil dojčiť čo najdlhšie). Bojovala som veľmi dlho na začiatku, kým sa mi dojčiť dcérku podarilo (aj vďaka Vašej stránke a návštevám laktačnej poradkyne), nemienila som sa toho vzdať a dcérku zo dbá na deň odstaviť, na to vy som nemala srdce. Teraz si však neviem rady. Ak zotrvať, dokedy je možné dojčiť počas tehotenstva? Dcérka zatiaľ intenzívne odmieta umelé mlieko, nenútim ju, viem, že je to pre ňu veľká zmena. Inak s jedením nemá vôbec problém, dojčenie však zatiaľ vyžaduje dosť často cez deň aj v noci. Je možné ukončiť dojčenie aj bez potreby umelého mlieka v jej veku? Veľmi pekne Vám ďakujem za pomoc a odpoveď.

Milá Zuzana,

bradavky v tehotenstve sú citlivé aj pri prvom tehotenstve, keď žena ešte nedojčí. V ďalších tehotenstvách môžu ženy pri dojčení pociťovať bolesť a môžu mať po dojčení vazospazmus (bradavka zbelie, odkrví sa a potom opäť zružovie). Príčinou tejto bolesti nie je fakt, že bábätko má zuby.

Je možné čiastočne túto bolesť zlepšiť, ak:

  1. Si budete dávať pozor na prisatie a polohu, v ktorej sa vaše dieťatko dojčí. Prisuňte telo dieťatka k svojmu telu. Zaistite, aby brada bábätka bola zaborená do prsníka a nos sa prsníka nedotýkal. Staršie deti nemusia tolerovať zmeny polohy, skúste urobiť aspoň drobné úpravy. Toto sa týka aj dojčenia v noci.
  2. Si budete všímať, či sa bolesť objavuje aj po dojčení – napríklad pálivá či pulzujúca bolesť po dojčení alebo medzi dojčeniami môže byť prejavom vazospamu. V takom prípade je možné na bradavke sledovať zmenu farby pokožky z ružovej na bielu a potom naspäť. Udržiavajte prsníky v teple, čo najviac sa chráňte pred zmenami teploty v oblasti prsníkov.
  3. Môže pomôcť, keď budete užívať B-komplex v kombinácii s vitamínom B6.
  4. Pred dojčením aj po dojčení môžete na bradavku aplikovať malé množstvo olivového oleja.
  5. Pektorálna masáž. Laktačná poradkyňa MAMILY vám ukáže, ako môžete využívať na zlepšenie bolestivosti pektorálnu masáž na masírovanie svalov okolo prsníkov tesne pred dojčením aj po dojčení.
  6. Strečingové cvičenia môžu taktiež pomôcť. Tieto cvičenia sa týkajú chrbtových svalov a svalov šije. Môžete napríklad naťahovať ruky nad hlavou aj do boku.
  7. Nebudete používať lanolín na ošetrenie bradaviek. Napriek tomu, že toto sa často odporúča, lanolín túto situáciu nezlepšuje, naopak, z dlhodobého hľadiska spôsobuje problémy. Ak by to bolo potrebné, je vhodnejšie bradavky preliečiť riedeným roztokom z výťažku z grapefruitových semienok a párkrát denne potrieť bradavky olivovým olejom.

Časť tejto bolesti je spojená so znížením tvorby mlieka v tehotenstve. Ak by ste sa rozhodli v dojčení bábätka nepokračovať, je dobré vedieť, že umelé mlieko v tomto veku nepotrebuje. Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že používanie umelého mlieka po 6 mesiaci (aj v prípade úplne nedojčených detí) vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí. Dobrá správa však je, že s tým, ako začne tvorba mlieka od približne 16. týždňa tehotenstva stúpať, bude sa aj bolestivosť znižovať. Je teda predpoklad, že ak ste vydržali s bolesťou dojčiť doteraz, už čoskoro sa situácia začne stávať ešte lepšou a zvládnuteľnejšou.

Okrem toho, že dojčiť počas tehotenstva je normálne – rovnako ako je normálne dojčiť tandemovo (čiže zároveň) novorodenca a staršie dieťa (ak sa tak matka rozhodne) – majú matky rozličné dôvody, prečo chcú dojčiť svoje staršie dieťa počas tehotenstva:

  1. Ich staršie dieťa je stále príliš maličké na to, aby ho odstavili (ak matka otehotnie do 1. roka veku dieťaťa, je dôležité, aby popri pokračovaní dojčenia, zaistila, že priberanie dieťaťa bude dostačujúce a podávala jedlo a tekutiny podľa potrieb dieťaťa).
  2. Ich staršie dieťa, aj keď je už veľké, je dojčené a matka aj dieťa chcú v dojčení pokračovať, pretože dojčenie zabezpečuje potrebný príjem mlieka ako aj zjednodušuje výchovu aktívneho staršieho dieťaťa.
  3. Matka otehotnela a pôvodne plánovala dojčiť dlhšie, a tak chce pokračovať.
  4. Matka vie, že dieťa nie je na odstavenie pripravené a chce, aby odstavenie prebehlo, ako míľnik, ktorý dieťa s hrdosťou dosiahne.
  5. Matka vie, že dojčenie poskytuje dieťaťu v každom veku nenahraditeľnú výživu, zvyšuje jeho imunitu, pomáha mu prekonávať choroby a pomáha jej v náročnom období tehotenstva.
  6. Matka chce, aby odstavenie bolo postupné a aby nebolo pre dieťa traumatizujúcim obdobím plaču.
  7. Dieťa zaspáva na prsníku a práve v období tehotenstva matka tento spôsob zaspávania oceňuje, pretože nemusí iným, zložitejším spôsobom uspávať „ťažko uložiteľné“ batoľa.
  8. Dieťa sa často v noci budí a keď mu matka ponúkne prsník, zase zaspí, čo matke vyhovuje, pretože nemusí v noci vstávať a uspávať dieťa inak.
  9. Mnohé iné osobné dôvody.

Tehotenstvo je z hľadiska psychiky citlivé obdobie: na matku by nemal byť vyvíjaný tlak ani v tom smere, aby odstavila svoje staršie dieťa, ani aby ho dojčila. Matka má dostať dostatok informácií, aby sa mohla zodpovedne rozhodnúť podľa toho, ako ona pozná svoj stav a svoje dieťa. Podporu jej môžu poskytnúť iné matky, ktoré zistili, že sú tehotné počas dojčenia ako aj zdravotníci, z ktorých mnohí už majú rozsiahle skúsenosti so ženami, ktoré dojčili počas celého tehotenstva a potom pokračovali v tandemovom dojčení oboch detí po pôrode.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukončiť dojčenie počas 2.trimestra tehotenstva kvôli bolesti bradaviek